Live

UE sprijină decizia Italiei de a bloca un export de vaccin anti-COVID către Australia. Franța: „Am putea face și noi la fel”

Data publicării:
Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană spune că mesajul adresat producătorilor de vaccinuri este foarte clar și le solicită să facă tot posibilul pentru a se conforma contractelor pe care le-au semnat cu blocul comunitar. Declarația, făcută de un purtător de cuvânt al UE, vine după ce Italia a blocat un export de vaccinuri AstraZeneca. Este prima dată când UE activează acest mecanism, dar foarte probabil să nu fie singura. Franța a anunțat vineri că ar putea urma exemplul Italiei, relatează CNN.

„Mesajul este foarte clar. Ne așteptăm ca companiile cu care Uniunea Europeană a semnat acorduri avansate de cumpărare de vaccinuri să facă tot posibilul pentru a respecta contractele de livrare pe care le au cu statele membre”, a spus, a spus Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al CE, după ce Italia a blocat exportul a 250,000 de doze de vaccin AstraZeneca spre Australia.

„Adevărul este că Uniunea Europeană este un exportator major de vaccinuri. Am avut discuții intense cu compania pentru a asigura respectarea programului de livrări, deoarece EMA a autorizat acest vaccin și îndemnăm statele membre să îl utilizeze”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mamer a spus că nu e treaba UE să spună companiei unde trebuie să ajungă dozele, adăugând că acestea rămân în posesia AstraZeneca.

„Treaba noastră este să spunem că a fost luată o decizie de către autoritățile italiene pe care am sprijinit-o în ceea ce privește exporturile, deoarece trebuie să se facă progrese în ceea ce privește livrarea către țările UE, iar aceasta este practic discuția pe care o vom avea în continuare cu compania”, a mai spus Mamer.

Franța a anunțat vineri că ar putea urma exemplul Italiei, blocând exporturile de vaccin împotriva COVID-19.

„Desigur, înțeleg ce a făcut Italia. Am putea face și noi la fel”, a spus ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, într-un interviu pentru BFM TV.

„Discutăm îndeaproape cu italienii și cu alți parteneri europeni, pentru a avea o abordare comună în această chestiune”, a mai spus ministrul francez.

UE și AstraZenecca au avut o dispută în ianuarie, după ce compania a anunțat că va livra mai puține doze decât cele promise.

În urma acesteia, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri care conferă statelor membre puterea de a restricționa exportul de vaccinuri în afara blocului comunitar, în anumite situații.

Italia a justificat blocarea exportului către Australia invocând întârzierile în livrarea vaccinului AstraZeneca spre Italia și UE și menționând că Australia nu este considerată de către UE o națiune „vulnerabilă” față de COVID-19.

Autoritățile australiene s-au declarat vineri „dezamăgite și frustrate” după ce Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cinematograf din Italia a refuzat difuzarea unui film despre o supravieţuitoare a Holocaustului. De ce s-a temut proprietarul

Franța-Israel, meci „de mare risc”. Mii de polițiști mobilizați în Paris după ce manifestanții pro-palestinieni au anunțat un protest

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Franța

Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine

Partenerii noștri