Live

Ucraina folosește în operațiuni speciale drone cu sisteme AI care le ghidează autonom în zonele protejate de bruiajul rușilor

Data actualizării: Data publicării:
Dronele FPV operate de AI ar putea atinge rate de succes de până la 80% în lovirea țintelor. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina folosește zeci de sisteme cu inteligență artificială (AI) pentru ca dronele să poată atinge ținte pe câmpul de luptă fără a fi pilotate, mai ales în zonele protejate de bruiajul rușilor, a declarat un înalt oficial al apărării ucrainene, dezvăluind noi detalii despre cursa împotriva Rusiei pentru a valorifica automatizarea în război, scrie Reuters.

Sistemele care folosesc inteligența artificială permit dronelor ieftine care transportă explozivi să repereze sau să zboare către țintele lor în zone protejate de bruiaj. Trecerea către utilizarea inteligenței artificiale, în special în găsirea țintelor și controlul zborului dronelor, este un front important emergent în cursa tehnologică desfășurată de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

În prezent, există câteva zeci de soluții pe piață de la producători ucraineni, acestea sunt achiziționate și livrate forțelor armate și altor forțe de apărare”, a declarat ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Kateryna Chernohorenko, despre sistemele AI pentru drone. Ea a subliniat că în prezent sunt utilizate într-un mod țintit în operațiuni speciale.

Dronele automate sunt la mare căutare în rândul soldaților care caută modalități de a învinge în războiul electronic pe câmpul de luptă. Sistemele de război electronic creează o cupolă de protecție în jurul locației lor, trimițând semnale puternice care întrerup comunicarea dintre drone și piloții lor, făcându-i să piardă controlul și să-și rateze ținta.

Aceste sisteme, folosite cândva doar pentru a proteja echipamentele de cea mai mare valoare, au devenit o caracteristică comună în tranșee și pe vehiculele obișnuite folosite de soldați, în încercarea de a se proteja de amenințarea dronelor FPV.

Aceste drone mici și ieftine, construite inițial pentru entuziaștii civili, au devenit ccele mai folosite pe câmpul de luptă, ambele țări crescând producția la milioane pe an.

Următoarea fază a războiului

Un oficial ucrainean a declarat pentru Reuters în iulie că bruiajul semnalului a fost principala problemă. Oficialul a prezis că dronele FPV operate de AI ar putea atinge rate de lovituri țintite de aproximativ 80%.

Samuel Bendett, de la Center for a New American Security, un think-tank cu sediul la Washington, a spus că declarațiile oficialilor de ambele părți arată că automatizarea va juca probabil un rol important în următoarea fază a războiului, dar că nu este momentan larg răspândită.

Vedem aplicarea la scară mică a acestor tehnologii, deoarece mai mulți dezvoltatori încearcă să se poziționeze pe ei înșiși și dronele lor ca soluție”, a spus el. „În acest moment, soluțiile sunt relativ simple și se bazează adesea pe tehnologii comerciale care au fost disponibile chiar înainte de război, dar pot deveni disponibile și funcții mai complicate”.

Ucraina folosește, de asemenea, drone interceptoare pentru a doborî numărul mare de drone de recunoaștere cu camere rusești, care ajută artileria și loviturile cu rachete asupra țintelor ucrainene din spatele liniilor frontului.

Cernohorenko a spus că și acestea trebuie echipate cu AI. „Dronele de recunoaștere rusești provoacă probleme uriașe pe linia frontului (dar) sunt acum doborâte destul de eficient de către interceptorii noștri”, a spus ea.

Software nou pentru drone 

Dmytro Vovchuk, directorul de operațiuni al NORDA Dynamics, o companie ucraineană care produce software pentru drone, a declarat pentru Reuters că au realizat un produs care folosea viziunea computerizată, un tip de tehnologie AI, pentru a ghida dronele de atac spre ținta lor.

Software-ul permite unui pilot să selecteze o țintă prin intermediul camerei dronei, moment în care nava completează restul zborului în mod autonom.

Compania a vândut peste 15.000 de unități ale software-ului său de direcționare automată producătorilor de drone, dintre care peste 10.000 au fost deja livrate. Deși în termen brut este un număr mare, este totuși o proporție mică din cele 4 milioane de drone pe care Ucraina spune că este acum capabilă să le producă anual.

Vovchuk a spus că loviturile nu pot fi întotdeauna confirmate vizual din cauza prezenței puternice a sistemelor de război electronic în jurul țintelor de mare valoare.

Din ceea ce am văzut, trei tancuri au fost cu siguranță distruse cu sistemele noastre, precum și o mulțime (de lovituri) reușite asupra țintelor logistice”, a spus el. „Acest sistem a permis lovituri asupra țintelor pe care anterior nu era rentabil să le lovească”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO ”Cel mai jenant moment din 2024”: O femeie a făcut un copil să plângă cu un gest inexplicabil și a urmat un ”final incredibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Partenerii noștri