Live

Turcia trimite sute de tone de ajutoare în pandemie. Strategia din spatele generozității ei

Data actualizării: Data publicării:
Foto: © Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Turcia a trimis echipamente medicale de protecţie către 55 de țări în ultimele săptămâni. Printre statele care au primit ajutoare din partea Turciei se numără Statele Unite, Marea Britanie, China, Pakistan, Israel, Palestina, la care se adaugă câteva țări balcanice și unele state africane. Și România a adus echipament medical din Turcia.

Potrivit Financial Times, aceste eforturi fac parte dintr-o poveste creionată cu grijă pentru publicul local, o poveste ce subliniază ideea că Turcia a controlat criza în timp ce ţările avansate au eşuat. Pe de altă parte, acesta este un program atent plă­nuit de diplomaţie menit să atenueze tensiunile inter­na­ţio­na­le şi să întărească relaţiile externe ale Turciei, în special cu Vestul.

Turcia are nevoie de prieteni

Directorul biroului din Ankara al think tank-ului german Marshall Fund spune că totul vine într-o perioadă în care prestigiul inter­na­ţional al Turciei este foarte scăzut, iar atitudinea unor opiniei publice din diverse ţări cu privire la Turcia este negativă. Astfel, această inițiativă di­plo­matică este menită să îmbunătăţească atitudinea întregii lumi cu privire la Turcia. 

Relaţiile autorităţilor de la Ankara cu Vestul, în special cu aliații din NATO, au trecut din cri­ză în criză în ultimii ani. Acum, în faţa ameninţării pandemi­ei la adresa economiei fragile a Turciei, ţara are nevoie acu­tă de prieteni, în special de cei care pot oferi susţinere financiară.

În plus, autoritățile turce caută sprijin din partea Statelor Unite, inclusiv o amânare a unor posibile sancțiuni după achiziția unor sisteme de apărare rusești, și o finanțare de la Rezerva Federală.

Mesajul Turciei pentru localnici

Însă cel mai important public este cel local. De la debutul pandemiei, strategia guvernului de la Ankara a fost de a întări mesajul că Turcia a reacţionat mai rapid şi mai eficient decât alte ţări, în special cele din Vest. Presa de stat și cea pro-guvernamentală au relatat pe larg despre numărul tot mai mare de decese din Europa și Statele Unite, iar adesea au sugerat că țările vestice și-au lăsat bătrânii să moară.

Pe de altă parte, sistemul turc de sănătate, care a primit investiţii semnificative în timpul „domniei” de 17 ani al lui Recep Tayyip Erdogan, pare să reziste bine în criză. Deși are peste 110 mii de cazuri confirmate, numărul morților nu a depășit 3.000, mult mai mic decât în multe țări europene, însă opoziția susține că nu toate cazurile au fost raportate oficial.

Reacție rapidă a industriei textile

Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Reacţia rapidă a sectoarelor de textile şi manufacturier ale ţării a fost de asemenea vitală. Cu o producție de milioane de măști și halate de protecție pe săptămână, fabricile i-au permis președintelui turc să trimită ajutoare peste graniță și să ofere propriilor cetățeni măști gratis.

Potrivit unui expert în relaţii internaţionale de la Universitatea Cambridge, Turcia este extrem de preocupată de poziţia sa pe plan extern, iar ideea că ţara s-a descurcat mai bine decât Europa şi SUA este atrăgătoare pentru turci. Deja apar semne că inițiativa a prins pe plan local. Un sondaj realizat la începutul lunii aprilie indica o creştere puternică a ratei popularităţii lui Erdogan.

Totuşi, experții atrag atenția cu privire la riscurile viitoare. Deşi imaginile cu ajutoarele trimise peste graniţe au alimentat mândria naţională, iar sistemul de sănătate s-a descurcat destul de bine până acum, adevărata provocare pentru guvernul lui Erdogan va fi scăderea economică din lunile următoare.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erdogan spune că Biden a făcut o „mare eroare” să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachete americane ATACMS

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Turcia dezminte că Hamas și-ar fi mutat biroul politic din Qatar pe teritoriul său

Erdogan propune înghețarea conflictului din Ucraina în actualul stadiu și amânarea cu 10 ani a discuțiilor privind aderarea la NATO

Partenerii noștri