Live

Thailanda legalizează căsătoriile între persoane de același sex. Este a treia țară din Asia care face asta

Data publicării:
Thailanda a devenit prima ţară din Asia de Sud-Est care recunoaște căsătoria între persoane de acelaşi sex, şi a treia în Asia. Foto: GettyImages

Thailanda a devenit marţi prima ţară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex, într-un vot istoric în Senat, sărbătorit ca o ”victorie” de către comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT+), relatează AFP, preluată de News.ro.

Aproximativ 130 de senatori au votat în favoarea acestui text, patru ”împotrivă”, iar 18 s-au abţinut. Legea urmează să fie prezentată regelui Maha Vajiralongkorn în vederea publicării în Gazeta Regală, adică să fie promulgată.

”Azi (marţi), dragostea a învins prejudecăţile”, a reacţionat un activist, Plaifah Kyoka Shodladd, care a participat la elaborarea legii.

Comunitatea LGBT+ beneficiază de o vizibilitate largă în acest regat budist, cunoscut pentru toleranţa sa și care atrage turişti gay din ţări vecine conservatoare.

După Olanda - prima ţară care a oficiat uniuni homosexuale în 2001 -, peste 30 de state au legalizat căsătoria între persoane de același sex.

În Asia, Taiwanul şi Nepalul au făcut deja acest pas.

În Thailanda, primele căsătorii vor putea să fie oficiate la 120 de zile de la promulgarea legii, adică în toamnă.

„Facem asta pentru toată lumea. Dacă societatea acordă drepturi fiecăruia, atunci este o societate în care putem trăi”, a declarat înainte de vot Adisorn Juntrasook, care a luat parte la elaborarea legii ca expert.

Noua legislaţie vizează să modifice trimiterile la ”bărbaţi” şi ”femei”, ”soţi” şi ”soţii” şi să le înlocuiască cu termeni neutri, ”indivizi” şi ”parteneri de căsătorie”.

Ea urmează să le confere cuplurilor de acelaşi sex aceleaşi drepturi ca şi cuplurilor hetrerosexuale în domeniul adopţiei şi moştenirii.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie din Thailanda a fost atacată de un piton în timp ce era în casă și a fost salvată după două ore

Parlamentul georgian adoptă o lege controversată inspirată de Rusia care interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi incestului”

Grecia, pasionată de o poveste de dragoste la nivel înalt. Patru zile de petrecere nupțială pentru liderul opoziției și partenerul său

Tragedie aviatică în Thailanda: Un avion cu 9 oameni la bord s-a prăbușit în junglă

Partenerii noștri