Sute de oameni păzesc casa fostului premier din Pakistan, să nu fie arestat pe baza legii anti-terorism
Sute de suporteri ai fostului premier pakistanez Imran Khan s-au strâns luni în fața casei sale din capitala țării, jurând să împiedice arestarea acestuia pentru pentru acuzații pe baza legii anti-terorism, au anunțat oficiali din partidul său, potrivit Reuters.
Poliția a deschis sâmbătă un dosar împotriva lui Irman Khan pentru amenințarea unor oficiali guvernamentali într-un discurs public despre presupusa torturare de către poliție a unuia din asistenții săi, care se confruntă cu acuzații de incitare la revoltă în țara controlată de un regim militar strict.
Protestatarii au strigat sloganuri împotriva guvernului condus de premierul Shehbaz Sharif, care i-a urmat la conducere lui Irman Khan, înlăturat în aprilie printr-o moțiune de cenzură.
„Dacă Imran Khan va fi arestat... vom prelua Islamabadul prin puterea poporului”, a amenințat pe Twitter un fost ministru în guvernul lui, Ali Amin Gandapur. Alți lideri ai partidului le-au cerut suporterilor lui Khan să se pregătească de mobilizare în masă.
Murad Saeed, fost oficial în guvernul lui Irman Khan, a declarat pentru televiziuni că poliția a emis un ordin pentru arestarea acestuia.
Poliția din Islamabad a refuzat însă să confirme, menționează Reuters.
Folosirea legii anti-terorism împotriva liderilor politici nu este un lucru neobișnuit în Pakistan, unde guvernul lui Imran Khan a folosit-o la rândul său împotriva criticilor și opozanților.
În raportul de sâmbătă al poliției, la care Reuters a avut acces, îl citează pe Khan spunând că „nu-i va cruța” pe șeful poliției din Islamabad și pe o judecătoare pentru arestarea asistentului său.
„Scopul discursului a fost să răspândească teroare în rândul poliției și a sistemului judiciar și să-i împiedice să-și facă datoria”, potrivit raportului.
Experți în drept afirmă că amenințările publice pun în pericol viața oficialilor și constituie chiar o amenințare la adresa statului, deci se aplică legea anti-terorism.
Și armata a devenit ținta lui Khan, care a spus că nu l-a ajutat să se apere de o conspirație a SUA, care l-a răsturnat de la putere, acuzații pe care Washingtonul le-a negat.
Armata, care conduce direct de mai bine de trei decenii, a infirmat susținerile lui Imran Khan și a spus că nu se amestecă în politică.
Autoritatea care reglementează media online din Pakistan a interzis transmiterea live a discursurilor lui Imran Khan, pentru că incită.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News