Live

Spitalul din Wuhan a recunoscut: Medicul care a încercat să avertizeze lumea despre coronavirus a murit

Data publicării:

Medicul chinez Li Wenliang - cel care avertizase, încă din decembrie 2019, despre pericolul unui nou virus de tipul SARS - a murit din cauza infecției cu coronavirusul 2019-nCoV. Joi au circulat informații contradictorii despre decesul doctorului, dar autoritățile chineze au sfârșit prin a confirma că medicul a încetat din viață.

Spitalul Central din Wuhan a anunțat că medicul Li Wenliang a murit, transmite CNN. Confirmarea vine după o serie de informații contradictorii despre starea acestuia, informații care au venit, pe de o parte, din partea presei chineze, iar de cealaltă parte, din partea spitalului. 

Doctorul Li a murit în primele ore ale dimineții de vineri (ora locală). „Oftalmologul spitalului nostru, Li Wenliang, contractase, din nefericire, coronavirusul în timpul activităților desfășurate pentru a lupta împotriva epidemiei”, anunță un comunicat al Spitalului Central din Wuhan. „Decesul a fost pronunțat la ora 2:58, pe 7 februarie, după ce încercările de a-l resuscita nu au avut succes”, precizează sursa citată.

Joi seara, mai multe instituții media din China, controlate de stat, anunțaseră moartea lui Li, veste care pe rețelele sociale a fost întâmpinată cu profundă tristețe, dar și cu multă furie. 

Au urmat câteva ore de confuzie, după ce Spitalul Central din Wuhan a transmis un comunicat prin care anunța că dr. Li este încă în viață, dar într-o condiție critică și preciza că se fac eforturi pentru a fi resuscitat. Ca urmare, presa de stat din China care difuzase știrea cu moartea medicului și-a șters anunțurile făcute pe Twitter.

În cele din urmă, spitalul a confirmat moartea tânărului medic. Avea 34 de ani. 

Medicul redus la tăcere de autorități

La 30 decembrie 2019, Li Wenliang a lansat un mesaj pe grupul de WeChat al foștilor săi colegi de facultate: șapte pacienți care au avut de-a face cu o piață de pește locală au fost diagnosticați cu o boală asemănătoare SARS și plasați în carantină în spitalul său. Li a explicat că, potrivit rezultatelor unui test, era vorba de un coronavirus - o familie mare de viruși care include SARS.

El le-a spus prietenilor săi să își avertizeze discret cunoscuții. La câteva ore, mesajul său s-a viralizat pe internet, dar numele lui nu a fost șters. „Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit”, a povestit Li Wenliang.

La scurt timp, poliția din Wuhan l-a acuzat pe Li de lansare de zvonuri false. A fost unul dintre medicii luați în colimator de poliția chineză pentru că a încercat să dezvăluie existența virusului la puțin timp de la apariția sa. 

Ulterior, Li a confirmat pentru CNN că la 1 februarie a fost diagnosticat cu coronavirus și că se află internat în spital. Diagnosticarea sa cu coronavirus a declanșat revoltă în China, unde cenzura statului în privința bolii este tot mai greu accceptată de public.

Autoritățile au reacționat după avertismentul său

Și totuși, în ziua în care Li a lansat avertismentul său pe WeChat, o notificare urgentă a fost emisă de Comisia municipală de sănătate din Wuhan, informând spitalele locale că o serie de pacienți au „o pneumonie de origine necunoscută”. Notificarea venea însă cu un avertisment: „Nicio organizație sau individ nu are permisiunea să ofere informații despre tratamentul bolii fără autorizație”.

La 31 decembrie, autoritățile din Wuhan au avut o întâlnire pentru a discuta despre epidemie, iar apoi Li a fost chemat să explice de unde știa de cazuri. Ulterior, autoritățile locale au anunțat public epidemia și au contactat Organizația Mondială a Sănătății.

În mesajul său din 30 decembrie, Li scria că pacienții au fost diagnosticați cu SARS. Într-un mesaj ulterior, Li clarifica că este vorba despre un tip diferit de coronavirus, însă primul mesaj se viralizase deja pe internet. În 3 ianuarie, Li a fost chemat la poliție și mustrat pentru „răspândirea de zvonuri pe internet” și „perturbarea liniștii publice”. Doctorul a fost nevoit să semneze o declarație prin care își recunoștea faptele și promitea să nu le repete. Li a spus că a semnat pentru că se temea că va fi reținut, dar a fost eliberat după o oră.

La 10 ianuarie Li a consultat un pacient cu coronavirus fără să știe că este bolnav și a contractat boala. După ce starea sa s-a agravat și a fost internat la terapie intensivă, Li a fost diagnosticat cu coronavirus pe 1 februarie.

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Medicul de la Casa Albă anunță că starea lui Joe Biden, infectat cu Covid, „s-a ameliorat semnificativ” în ultimele 24 de ore

Casa Albă anunță cum se simte Joe Biden după infectarea cu coronavirus: „Are o stare de slăbiciune generală”

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Partenerii noștri