Live

Smogul sufocă nordul Indiei înainte de Festivalul luminilor. Aerul toxic a cuprins și estul Pakistanului

Data publicării:
India nu a reușit să reducă poluarea aerului. Sursa foto: Profimedia Images

Smogul dens și toxic a învăluit din nou nordul Indiei și estul Pakistanului cu doar câteva zile înainte de începerea Diwali, un festival hindus celebrat de obicei cu petarde și artificii, în ciuda interdicțiilor, care provoacă în fiecare an o scădere a calității aerului, conform CNN.

Indicele calității aerului din capitala indiană Delhi a fost de aproximativ 250 luni dimineață, după zile în care s-a aflat în zona „foarte nesănătoasă” de peste 200, potrivit IQAir, care urmărește calitatea aerului la nivel global.

În orașul pakistanez Lahore, la aproximativ 25 de kilometri de granița cu India, calitatea aerului a depășit luni 500, ajungând la nivelul „periculos” – de aproape 65 de ori recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru un aer sănătos – făcându-l cel mai poluat oraș din lume la momentul clasamentului, conform IQAir.

Calitatea aerului din regiune se va înrăutăți pe măsură ce sezonul smogului de iarnă se apropie, când o ceață galbenă acoperă de obicei cerul din cauza fermierilor care ard deșeurile agricole, a centralelor electrice pe cărbune, a traficului și a zilelor de iarnă fără vânt.

Diwali, festivalul hindus al luminilor, este programat să înceapă joi – o sărbătoare de cinci zile în timpul căreia oamenii se adună cu familiile, sărbătoresc și aprind petarde și artificii, în unele cazuri, sfidând interdicțiile locale, exacerbând și mai mult poluarea aerului.

Scene distopice cu oameni și clădiri învăluite de ceață apar în fiecare an în India, pe măsură ce sezonul smogului domină știrile, alarmând autoritățile pe măsură ce medicii avertizează despre riscul bolilor respiratorii și impactul asupra speranței de viață. S-a constatat că poluarea aerului din India este atât de rea, încât experții au avertizat că smogul ar putea lua ani de zile din viețile a sute de milioane de oameni.

Rezidenții și experții încearcă să înțeleagă de ani de zile de ce India nu a reușit să reducă poluarea aerului, în timp ce Delhi și statele sale vecine se gândesc la cine este cu adevărat de vină.

Delhi a interzis folosirea și vânzarea de petarde înainte de Diwali

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a Indiei a condamnat guvernele statelor Punjab și Haryana pentru că nu au reprimat arderea ilegală a miriștilor, practica prin care fermierii dau foc după strângerea recoltei pentru a curăța câmpurile. Oficialii locali susțin că au redus semnificativ acest obicei în ultimii ani.

Guvernul indian și-a lansat, de asemenea, programul național pentru aer curat în 2019, introducând strategii în 24 de state și teritorii pentru a reduce concentrația de particule în suspensie, un termen pentru poluanții atmosferici, cu 40% până în 2026. Măsurile includ renunțarea la energia pe bază de cărbune, înființarea sistemelor de monitorizare a aerului și interzicerea arderii biomasei.

Oficialii au început, de asemenea, să stropească cu apă pe drumuri și chiar să inducă precipitații artificiale pentru a combate poluarea aerului în capitala Indiei, deși experții spun că acestea sunt soluții de îngrijire care nu reușesc să abordeze problemele de bază.

Smogul a curpins New Delhi. Sursa foto: Profimedia Images

Unele orașe indiene au înregistrat îmbunătățiri în calitatea aerului, potrivit datelor guvernamentale, dar progresul a fost lent.

Între 2018 și 2022, concentrația medie de PM2,5 din New Delhi (o măsură a poluanților din aer) pentru luna noiembrie, când începe de obicei sezonul de poluare, a rămas mai mult sau mai puțin aceeași, potrivit IQAir.

„Nu există niciun partid care să fi lăsat capul în jos și să spună: „Îmbolnăvim întreaga țară, hai să o reparăm”, a declarat anul trecut Jyoti Pande Lavakare, fondatorul organizației non-profit Care for Air pentru CNN.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Vinicius Junior a scris trei cuvinte pe internet, după ce a văzut cum a fost numit în timpul galei Balonului de Aur

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski face apel la premierul Indiei: „Modi poate influența sfârșitul războiului din Ucraina”

Ciclonul Dana se apropie de India. Peste un milion de oameni sunt evacuați din calea furtunii

Modi îl sfidează pe Putin la el acasă și cere „rezolvarea pe cale pașnică” a conflictului din Ucraina

Premierul Justin Trudeau spune că India a încălcat suveranitatea Canadei

Partenerii noștri