Live

Situație de urgență la bordul ISS: a scăzut presiunea după o scurgere de oxigen

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Presiunea aerului de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost restabilită în totalitate după o posibilă coliziune cu un micrometeorit, a anunţat vineri agenţia spaţială rusă Roscosmos, potrivit Agerpres.

Presiunea aerului este „în parametri prevăzuţi”, a indicat Roscosmos în cadrul unui comunicat. „Nimic nu ameninţă siguranţa sau sănătatea echipajului”, se precizează în document.

O microfisură la nivelul secţiunii ruseşti a staţiei spaţiale ar fi fost cauzată de un 'micrometeorit', după cum a declarat directorul Roscosmos, Dmitry Rogozin, într-un comentariu difuzat de agenţia de presă Ria Novosti.

„Am avut noaptea trecută o situaţie de urgenţă la bordul ISS: o scurgere de oxigen şi o scădere a presiunii. Au fost luate măsuri pentru a descoperi originea lor, iar echipajul american s-a reunit în segmentul rusesc al staţiei”, a declarat Rogozin.

Cosmonautul rus Sergei Prokopyev a „utilizat adeziv epoxidic pentru a astupa fisura identificată ca sursă de scurgere”, a indicat agenţia spaţială americană NASA în cadrul unui comunicat.

Ca răspuns la scurgerea de oxigen, controlorii de zbor din Moscova au crescut presiunea pe staţie utilizând oxigen dintr-o navă cargo andocată la laboratorul orbital, a precizat NASA.

La bordul ISS se află, începând din 21 martie, astronauţii americani Drew Feustel şi Richard Arnold şi cosmonautul rus Oleg Artemiev. Echipajul staţiei a fost completat începând din 8 iunie cu rusul Serghei Prokopiev, americanca Serena Aunon-Chancellor şi germanul Alexander Gerst.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Trei astronauți americani și unul rus, duși la spital după ce au revenit pe Terra la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX

Partenerii noștri