Live

Și Grecia va interzice telefoanele mobile în școli. Măsura deja dă roade în California, fiind introdusă și în alte țări europene

Data publicării:
Telefon mobil. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

În Grecia, utilizarea telefoanelor mobile în școli va fi interzisă din 11 septembrie. „Telefonul mobil ar trebui să rămână în ghiozdanul de școală” – acesta este sloganul care stă la baza măsurii interzicerii telefoanelor în școli, potrivit ministrului Educației din Grecia, Kiriakos Pierakakis, informează tovima.com. Oricare elev încalcă regula va fi suspendat de la școală pentru o zi, iar în cazul unor încălcări repetate, suspendarea se poate întinde pe câteva zile.

De asemenea, în cazul în care un elev realizează o înregistrare cu colegii săi sau cu profesorul său, se poate aștepta la o pedeapsă și mai aspră, în ultimă instanță poate fi exmatriculat și trebuie să-și caute altă școală, a spus Pierakakis.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a abordat problema și la ședința guvernamentală care a avut loc la mijlocul săptămânii. „Nu ne așteptăm neapărat să respecte noua regulă 100% din prima zi, dar vrem să-i instruim clar pe copii, părinți și profesori. Este foarte important să ne asigurăm că elevii sunt pe deplin concentrați pe învățătură în școli”, a spus premierul grec.

Purtătorul de cuvânt al sindicatului profesorilor de liceu a transmis la un post de radio că este important ca elevii să nu fie amenințați cu pedepse, ci să fie convinși cu adevărat că ar trebui să închidă telefoanele în timpul orelor de școală.

Și în Franța și Olanda

Și în Franta, din ianuarie 2025, elevii de școală primară și gimnazială vor trebui să-și lase smartphone-urile in dulapuri atunci când intră în școală, conform măsurii impuse de Ministerul Educației, potrivit Le Point.

Experimentul cu interzicerea telefoanelor mobile în școli va fi implementat în aproape 200 de scoli de la inceputul anului scolar 2024/2025, iar din ianuarie 2025 ar trebui sa existe ocazia de a prelungi aceasta „pauză digitală”, a spus ministrul francez.

De asemenea, în Olanda din ianuarie este interzisă utilizarea smartphone-urilor în școlile secundare, iar școlile elementare vor urma exemplul din septembrie.

Schimbări evidente

În Statele Unite, interdicția începe să dea roade. Schimbările sunt evidente. De când districtul școlar din Los Angeles a interzis smartphone-urile în școlile sale, liceul Dymally a înregistrat îmbunătățiri, relatează Los Angeles Times. Nu numai că rezultatele elevilor la teste au crescut ușor, dar și numărul de bătăi a scăzut.

„Ceea ce m-a șocat și m-a surprins cel mai mult a fost că a trebuit să începem să punem jocuri și lucruri care să îi distreze în timpul prânzului, pentru că sunt din nou copii”, a declarat Darvina Bradley, așteptând cu nerăbdare să audă din nou conversații în timpul pauzei de prânz.

O interdicție generală în curând

Pentru a pune în aplicare această interdicție privind smartphone-urile în școala sa, liceul Dymally a apelat la Yondr, o companie specializată în buzunare magnetice. A cheltuit aproximativ 12.000 de dolari pentru 750 de astfel de pungi, în care elevii își pun telefoanele când intră în școală.

Acestea se deschid cu un magnet special, astfel încât elevii își pot recupera telefoanele la sfârșitul zilei. Cu toate acestea, unii elevi au găsit modalități de a eluda această interdicție, cumpărându-și propriul magnet pentru a deschide punga sau aducând mai multe telefoane la școală.

În ciuda acestui fapt, legiuitorii californieni speră să obțină aceleași rezultate ca la această școală cu o lege care interzice telefoanele la școală, în general. Adoptată de statul California, aceasta urmează să fie promulgată de guvernatorul Gavin Newsom. La fel ca la liceul Dymally, elevii ar fi obligați să își pună telefoanele în buzunare sau în dulapuri.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent. Premierul acuză platforma că alimentează violența

Povestea tinerei a cărei viață a început abia după ce i s-a permis să moară. S-a răzgândit în ultima clipă înainte să fie eutanasiată

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Partenerii noștri