Live

Fostul șef al gigantului vestimentar Abercrombie & Fitch a fost arestat pentru trafic sexual

Data actualizării: Data publicării:
Mike Jeffries, fostul director executiv al brandului de îmbrăcăminte Abercrombie & Fitch. Foto: Profimedia Images

Fostul CEO al gigantului vestimentar Abercrombie & Fitch (A&F) și partenerul său britanic au fost arestați și sunt acuzați de trafic sexual, transmite BBC.

Mike Jeffries, partenerul său Matthew Smith și presupusul intermediar al cuplului au fost arestați marți dimineață.

Avocații lui Jeffries și ai lui Smith au negat anterior orice infracțiune comisă de ambii bărbați. Ca reacție la ultimele știri, avocatul lui Jeffries a declarat pentru BBC: „Vom răspunde în detaliu la acuzații după ce actul de acuzare va fi desecretizat și atunci când va fi cazul, dar intenționăm să facem acest lucru în sala de judecată - nu în mass-media.”

Un avocat al lui Smith a fost contactat pentru noi comentarii. A&F a refuzat să comenteze ultimele evoluții.

FBI a deschis o anchetă anul trecut, după ce BBC a dezvăluit afirmații potrivit cărora Mike Jeffries și partenerul său au exploatat sexual și au abuzat de bărbați la evenimentele pe care le-au găzduit în reședințele lor din New York și în hoteluri din întreaga lume.

O investigație a BBC a arătat că a existat o operațiune sofisticată care implica un intermediar și o rețea de persoane însărcinate cu recrutarea bărbaților pentru evenimente.

În urma reportajului BBC, în New York a fost intentat un proces civil în care Jeffries și Smith au fost acuzați de trafic sexual, viol și agresiune sexuală.

Procesul acuza, de asemenea, Abercrombie & Fitch că a finanțat o operațiune de trafic sexual condusă de fostul său director general pe parcursul celor două decenii în care acesta a fost la conducere.

Conform legislației americane, traficul sexual include determinarea unui adult să călătorească într-un alt stat sau într-o altă țară pentru a întreține relații sexuale contra cost, prin folosirea forței, fraudei sau constrângerii.

Confirmând arestarea, Brad Edwards de la „Edwards Henderson”, un avocat civil care reprezintă unele dintre presupusele victime, a declarat: „Aceste arestări reprezintă un prim pas uriaș către obținerea justiției pentru numeroasele victime care au fost exploatate și abuzate prin intermediul acestei scheme de trafic sexual care a funcționat timp de mulți ani sub acoperirea legitimă oferită de Abercrombie.

„Reportajul fără precedent al BBC, împreună cu procesul intentat de firma noastră, care a detaliat operațiunea, sunt la originea acestor arestări monumentale. Acesta a fost rezultatul unui jurnalism de investigație impresionant”.

Avertisment: Această poveste conține descrieri de acte sexuale

În cadrul investigației, BBC a vorbit cu 12 bărbați care au descris participarea sau organizarea de evenimente care implicau acte sexuale organizate pentru Jeffries, în vârstă de 79 de ani, și partenerul său britanic, Smith, în vârstă de 60 de ani, între 2009 și 2015.

Cei opt bărbați care au participat la evenimente au declarat că au fost recrutați de un intermediar pe care BBC l-a identificat drept James Jacobson.

Jacobson, în vârstă de 70 de ani, a declarat anterior pentru BBC, prin intermediul avocatului său, că s-a simțit ofensat de sugestia „oricărui comportament coercitiv, înșelător sau de forță din partea mea” și că nu avea „cunoștință de niciun astfel de comportament din partea altor persoane”.

BBC a intervievat, de asemenea, zeci de alte surse, inclusiv foști angajați ai gospodăriei.

Unii dintre bărbații cu care a vorbit BBC au spus că au fost induși în eroare cu privire la natura evenimentelor sau că nu li s-a spus că este vorba despre sex. Alții au spus că au înțeles că evenimentele ar fi sexuale, dar nu au știut exact ce se așteaptă de la ei. Toți au fost plătiți.

Mai mulți au declarat pentru BBC că intermediarul sau alți recrutori au evocat posibilitatea unor oportunități de modelling la A&F.

David Bradberry, pe atunci în vârstă de 23 de ani și aspirant la statutul de model, a declarat că i s-a „explicat clar” că, fără a face sex oral cu Jacobson, nu se va întâlni cu directorul A&F, Mike Jeffries.

„A fost ca și cum ar fi vândut faimă. Iar prețul era conformarea”, a declarat Bradberry pentru BBC.

David Bradberry a declarat că a participat ulterior la o petrecere la conacul lui Jeffries din Hamptons, în Long Island, unde l-a întâlnit pe acesta și a făcut sex cu el.

El a declarat că locația „izolată” și prezența personalului lui Jeffries, îmbrăcat în uniforme A&F, care supraveghea evenimentele, au însemnat că „nu s-a simțit în siguranță să spună «nu» sau «nu mă simt confortabil cu asta»”.

După ce ancheta inițială a BBC a fost publicată anul trecut, A&F a anunțat că deschide o anchetă independentă privind acuzațiile aduse. Când BBC a chestionat recent când va fi finalizat acest raport - și dacă concluziile vor fi făcute publice - compania a refuzat să răspundă.

La fel ca Jeffries și Smith, companie a încercat să obțină respingerea procesului civil împotriva sa, susținând că nu a avut cunoștință de „presupusa întreprindere de trafic sexual” condusă de fostul său director general - pe care a fost acuzată că a finanțat-o.

Anterior în acest an, o instanță din SUA a decis că A&F trebuie să acopere costurile apărării juridice a lui Mike Jeffries, care continuă să lupte împotriva acuzațiilor de trafic sexual și viol.

Judecătorul a decis că acuzațiile erau legate de rolul său în corporație, după ce acesta a dat în judecată brandul pentru refuzul de a-i plăti taxele legale.

Compania a declarat că nu face comentarii cu privire la chestiuni juridice. Cu toate acestea, în apărarea sa prezentată în instanță, A&F a declarat că actuala sa echipă de conducere „nu era la curent” cu acuzațiile până când a fost contactată de BBC, adăugând că societatea „detestă abuzul sexual și condamnă presupusul comportament” al lui Mike Jeffries și al altor persoane.

În 2014, Jeffries a renunțat la funcția de director general ca urmare a scăderii vânzărilor și a plecat cu un pachet de pensionare evaluat la aproximativ 25 de milioane de dolari, conform documentelor înregistrate de companie la acea vreme.

Cândva unul dintre cei mai bine plătiți directori executivi din America, acesta a fost o figură controversată care s-a confruntat cu reclamații de discriminare împotriva personalului, cu acuzații cu privire la cheltuielile sale și cu plângeri cu privire la influența neoficială a partenerului său de viață, Matthew Smith, în cadrul A&F.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Interzis pe viață! A intrat pentru prima dată în ringul de box și ce a urmat a provocat revoltă: ”Arestați-l!”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fost sportiv olimpic din Canada, Ryan James Wedding, căutat de FBI pentru crimă și trafic de droguri. Recompensă de 50.000 de dolari

Sean „Diddy” Combs îi cere judecătorului să dezvăluie identitatea acuzatorilor

FBI avertizează cu privire la posibile amenințări înaintea comemorării atacurilor Hamas din 7 octombrie

Un spion CIA a drogat, violat și fotografiat zeci de femei timp de mai mulți ani. Ce pedeapsă a primit

Partenerii noștri