Live

Seceta pune în pericol centrala nucleară de la Zaporojie. Apa din iazul de răcire continuă să scadă

Data publicării:
În afară de monitorizarea nivelului apei, experţii AIEA au supervizat activităţile de mentenanţă la întreaga centrală. Sursa foto: Profimedia Images

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, a avertizat vineri că apa din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul forţelor ruse, continuă să scadă, deşi este "crucială pentru securitatea" uzinei.

"Nivelul apei din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie continuă să scadă", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, informează Agerpres.

Experţii AIEA au observat în ultimele săptămâni o scădere continuă a nivelului apei din iazul de răcire şi, dacă această tendinţă persistă, va fi dificil de pompat apă de acolo, o problemă agravată de caniculă.

După distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023, în perimetrul centralei nucleare au fost săpate 11 puţuri de apă subterană pentru a furniza aproximativ 250 de metri cubi de apă pe oră iazurilor de stropire, suficient pentru a răci cele şase reactoare în starea lor actuală de oprire la rece.

În cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută, echipa AIEA a constatat că iazurile de stropire funcţionează în mod adecvat, cu niveluri nominale ale apei. Cu toate acestea, orice problemă legată de aprovizionarea cu apă ar putea forţa utilizarea iazului de răcire ca sursă de rezervă.

"Scăderea nivelului apei din iazul de răcire rămâne o potenţială sursă de îngrijorare. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia pentru a asigura o aprovizionare suficientă cu apă de răcire în orice moment", a declarat Grossi.

În afară de monitorizarea nivelului apei, experţii AIEA au supervizat activităţile de mentenanţă la întreaga centrală.

Echipa AIEA continuă să ateste activităţi militare la distanţe diferite de centrală, observând fum în depărtare, despre care conducerea rusă a centralei nucleare a raportat că a fost provocat de incendii.

Grossi a propus, fără rezultat, crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare din Zaporojie - cea mai mare din Europa - situată în apropiere de linia frontului, pentru a se evita un eventual accident cu consecinţe devastatoare.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Un atac brutal”. Bilanțul după bombardamentul rusesc asupra orașului Zaporojie, în creștere

Cel puțin doi morţi şi mai mulți răniţi după un atac rusesc cu rachete în Zaporojie. Un spital a fost distrus

Atac al Rusiei asupra orașului Zaporojie: 10 oameni au murit iar 24 sunt răniți. Zelenski: „Putin nu are nevoie de o pace reală”

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Partenerii noștri