Live

Galerie Foto Seceta a scos la lumină o așezare veche de 300 de ani. Din apele unui baraj au reapărut morminte și structura unei biserici

Data publicării:
O așezare veche de aproape 300 de ani, scufundată sub apele unui baraj din Filipine, a reapărut din cauza secetei. Foto: Getty Images

O așezare veche de aproape 300 de ani, scufundată sub apele unui baraj din Filipine, a reapărut pe măsură ce căldura înăbușitoare a secat rezervorul de apă.

Structuri, inclusiv o parte dintr-o biserică, pietre funerare și rămășițe din clădirile localității, au reapărut în mijlocul barajului Pantabangan din provincia Nueva Ecija în martie, după luni în care nu a plouat aproape deloc, a declarat pentru AFP Marlon Paladin, inginer al Administrației Naționale de Irigații, potrivit CNN.

Zona a fost inundată în mod deliberat în anii 1970 în timpul construcției barajului, dar o secetă care afectează în prezent aproximativ jumătate din provinciile țării a redus nivelul apei din baraj.

Cifrele de la agenția meteorologică a guvernului filipinez, PAGASA, arată că acele niveluri la 30 aprilie erau cu aproape 50 de metri mai mici decât în ​​mod normal.

Paladin a declarat pentru AFP că este a șasea oară când așezarea reapare la suprafață de la crearea rezervorului, dar „acesta este cea mai lungă perioadă în care se întâmplă asta”.

Când nivelul apei scade, ruinele devin o atracție turistică populară.

La fel ca mare parte din Asia de Sud-Est, Filipine a fost lovită în ultimele săptămâni de căldură dogoritoare, ceea ce a determinat școlile să suspende cursurile după ce temperaturile au ajuns la 42 de grade Celsius.

În ultimele cinci zile, indicele de căldură în unele zone a depășit 40 de grade.

Orașul Muñoz de lângă baraj a înregistrat un indice de căldură de peste 41 de grade  în ultimele cinci zile. Duminică, temperatura a fost de 47 de grade. La sfârșitul lunii martie, seceta a acoperit o mare parte din nordul și centrul Luzonului, inclusiv provincia Nueva Ecija, unde se află barajul.

În ultimii ani, temperaturile din regiune - una dintre cele mai vulnerabile din lume la efectele schimbărilor climatice - au atins valori fără precedent, a declarat climatologul Maximiliano Herrera pentru CNN.

Primăvara trecută, mai multe țări din Asia de Sud-Est au înregistrat temperaturi record.

Un raport din 2023 de la World Weather Attribution a descris acel val de căldură ca un eveniment care ar fi fost „practic imposibil să se fi produs fără schimbările climatice”.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Risc de inundații pentru mai multe sate din Ucraina, după avarierea barajului Kurohave din Donețk, într-un atac al rușilor

Descoperire macabră făcută de o familie în timp ce renova casa recent cumpărată: rămășițele fostului proprietar, dat dispărut de 15 ani

Floarea-soarelui tolerantă la secetă, creată de studenți și cercetători la USAMV Cluj-Napoca

Fostul președinte filipinez recunoaște că a creat o „echipă a morții” în războiul său împotriva drogurilor. „Vă voi lichida pe toți”

Partenerii noștri