Live

Scurgere de apă radioactivă la centrala nucleară Fukushima. Peste 5 metri cubi de apă contaminată s-au scurs în pământ

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

O scurgere de aproximativ 5,5 metri cubi de apă radioactivă a fost descoperită la Centrala Nucleară Fukushima, în nord-estul Japoniei, a anunțat operatorul obiectivului, TEPCO, care a dat asigurări că nu s-au detectat urme de contaminare în afara instalaţiei.

Scurgerea de apă radioactivă a fost oprită la 20 de minute după ce a fost descoperită, miercuri dimineaţa, de către un muncitor care curăţa ţevi de evacuare în instalaţie.

Această scurgere a aproximativ 5.500 de litri de apă radioactivă de la centrala grav avariată în 2011 a avut loc înainte ca apa să fie tratată de către un sistem, denumit ALPS, care curăţă ape recuperate din instalaţie de cea mai mare parte a substanţelor radioactive pe care le conţin, a declarat o purtătoare de cuvânt a Tepco pentru AFP, potrivit News.ro.

În această apă se pot afla izotopi radioactivi - Cesiu 137 sau Stronţiu 90 -, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Grupul vrea să retragă solul contaminat de scurgere, a mai spus ea.

„Nu a existat o schimbare notabilă” în datele de control al radioactivităţii din jurul centralei, a dat asigurări reprezentanta companiei.

Operatorul a postat o fotografie a originii scurgerii.

Cutremur și tsunami

Centrala Nucleară Fukushima Daiichi a fost devastată de un tsunami, în urma cutremurului de magnitudine 9,1 care a zguduit în 2011 nord-estul Japoniei.

Decontaminarea şi dezmembrarea centralei urmează să dureze zeci de ani.

Partea cea mai dificilă - extragerea combustibilului topit în reactoarele centralei - nu a început încă.

În urma unei unde verzi a Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA), Japonia a început, vara trecută, să deverseze în mod treptat în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de apă din centrală, în urma tratării acesteia cu sistemul ALPS.

Japonia şi AIEA dau asigurări că acest proces - care urmează să dureze până la începutul anilor 2050 - nu prezintă vreun pericol la adresa mediului marin şi sănătăţii.

China şi Rusia şi-au exprimat însă îngrijorarea profundă şi au suspendat toate importurile de fructe de mare din Japonia.

Incident în centrul Japoniei

Un incident la altă instalaţie nucleară japoneză a avut loc joi.

Fum şi scântei au apărut pe coşul de evacuare a unui reactor aflat în curs de dezmembrare la Centrala Nucelară Tsuruga, în departamentul Fukui, în centrul Japoniei.

„Situaţia a fost rezolvată imediat, fără să provoace răniţi sau să cauzeze scurgeri de materii radioactive”, a declarat un purtător de cuvânt al Japan Atomic Power, operatorul acestei centrale, potrivit AFP.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Sake, „darul divin” al Japoniei, a fost inclus de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

Partenerii noștri