Scandalul suplimentelor alimentare anti-colesterol, din Japonia: 80 de decese suspecte și numeroase spitalizări
Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de noi decese potenţial legate de suplimentele sale alimentare anti-colesterol care conţin drojdie de orez roşu, un răsunător scandal sanitar în această ţară care durează de mai multe luni.
Într-o actualizare anterioară a cazului, în aprilie, Kobayashi Pharmaceutical a raportat cinci decese potenţial legate de produsele sale, care au fost între timp retrase de pe piaţă. Acel număr iniţial a fost redus între timp la patru, notează Agerpres.
Totalul provizoriu al deceselor suspecte a ajuns la 80
Cauzele acestor decese "trebuie încă să fie verificate de către medici" şi este aşadar posibil ca numărul lor final să scadă, a declarat vineri un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Japonia.
Numeroase persoane care au consumat acele suplimente alimentare, care par să provoace tulburări renale, au fost spitalizate.
"Deşi cauza directă de spitalizare sau de deces nu a fost o maladie renală", a "devenit clar" că, în anumite cazuri, consumul produselor în chestiune a avut "în mod indirect" repercusiuni nefaste asupra stării de sănătate a persoanelor vizate, a precizat Kobayashi Pharmaceutical într-un comunicat.
În mod concret, aceste produse au cauzat frecvent situaţii de comorbiditate, agravând starea de sănătate a persoanelor care sufereau deja de alte boli.
Compania niponă, cu sediul în oraşul Osaka, nu a avut nicio comunicare publică despre acest subiect până la jumătatea lunii martie, când a anunţat retragerea de la vânzare a trei game de produse, în condiţiile în care primise deja o primă semnalare îngrijorătoare de la un medic încă din data de 15 ianuarie.
Ce substanță a fost detectată în suplimente
La sfârşitul lunii martie, Kobayashi Pharmaceutical a anunţat că a identificat acid puberulic, o substanţă toxică produsă în mod natural de un tip de mucegai, în loturile de produse retrase de la vânzare.
Însă compania şi autorităţile sanitare japoneze încă încearcă să înţeleagă cu exactitate motivele pentru care şi felul în care acest scandal sanitar major a putut să se producă.
Ministerul nipon al Sănătăţii i-a ordonat companiei Kobayashi Pharmaceutical să îi furnizeze un raport zilnic cu privire la ancheta sa internă.
"Până în prezent, compania nu a semnalat numărul exact al cazurilor examinate, ceea ce este extrem de regretabil", a declarat vineri în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi.
Drojdia de orez roşu (denumită "beni koji" în Japonia) este folosită de secole în Asia de Est în alimente, băuturi alcoolizate şi medicina tradiţională chineză pentru virtuţile sale digestive şi de ameliorare a circulaţiei sangvine.
Ea conţine o statină naturală, monacolina K, care poate să inhibe sinteza colesterolului.
Întrucât Kobayashi Pharmaceutical a anunţat la sfârşitul lunii martie că a produs drojdie de orez roşu pentru aproximativ 50 de alte companii din Japonia şi Taiwan, multe dintre acestea au decis la rândul lor să retragă de urgenţă de pe piaţă propriile produse care conţineau acea drojdie, cum ar fi sake spumant, sosuri pentru salate şi pastă de soia fermentată ("miso").
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News