Şantierul noului aeroport din Istanbul, transformat în lagăr de muncă forţată
Ambiţia autoritarului preşedinte al Turciei de a construi un aeroport enorm la Istanbul, care să devină cel mai aglomerat din lume, transformă şantierul într-un lagăr de muncă forţată, se plâng muncitorii. Zeci de angajaţi au murit acolo pentru că normele de siguranţă sunt sacrificate de multe ori ca să meargă lucrurile mai repede. Alţii au fost bătuţi şi reţinuţi de poliţişti pentru că şi-au cerut drepturile.
O fetiță de 10 ani a murit pe loc după ce mașina condusă de mama ei a fost lovită de o șoferiță care a trecut pe roșu
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Scene șocante pe terenul de sport al unei școli din Sălaj
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Podul suspendat peste Dunăre a fost redeschis circulației pe sensul Tulcea - Brăila
Copilul supranumit „calculator uman”. Povestea băiatului de 10 ani din Constanța, campion la aritmetică mentală
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Bărbaţii din imagine sunt doar câţiva dintre muncitorii care au protestat faţă de condiţiile de muncă de pe noul aeroport din Istanbul. Printre nemulţumiri - întârzierea salariilor, condiţiile mizere de cazare şi lipsa unor măsuri de siguranţă.
„Aeroportul seamănă cu o închisoare în aer liber. Mergem la serviciu păziţi de poliţişti şi militari, de fiecare dată simţim că intrăm la închisoare.”
Cel puţin 30 de muncitori au murit până acum pe şantier, iar colegii lor au organizat proteste. Sute de oameni au fost concediaţi pentru acest lucru, în timp ce alţii au ajuns la închisoare.
„Poliţia militară a făcut percheziţii la ora 04:00, eu am fost reţinut 24 de ore. Dar nu mi-e teamă, pentru că atunci când îţi aperi drepturile, poţi înfrunta orice”, povesteşte un sindicalist.
Sevim Dede, mama unui lider de sindicat: „ (Fiul meu, n.red.) a fost arestat pentru că a apărat drepturile muncitorilor. Dacă acest lucru e o infracţiune, atunci de ce nu sunt interzise toate sindicatele şi întemniţaţi membrii de sindicat?”
În replică, autorităţile au susţinut mereu că protestele au fost "acte provocatoare", fără a oferi prea multe detalii. Peste 32.000 de muncitori lucrează pe şantierul aeroportului de zece miliarde de dolari, ce ar trebui inaugurat la finalul acestei luni. Cu o suprafaţă a pistelor de şase milioane şi jumătate de metri pătraţi şi o capacitate de 150 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport va fi cel mai aglomerat din lume.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News