Regele Charles și familia regală britanică „uită” să publice lista cu cadourile oficiale primite. Ce motive invocă Palatul Buckingham
Regele Charles și Casa Regală britanică „uită” să dezvăluie cadourile oficiale primite în ultimii patru ani, în ciuda promisiunii de a face acest lucru. Familia regală se angajase să declare toate cadourile primite într-o listă anuală, după mai multe scandaluri legate de sume de bani și bijuterii primite în dar, unele de la membri ai familiei regale saudite, conform The Guardian.
Oficialii Casei Windsor au învinuit pandemia, schimbarea domniei și apoi planificarea pentru încoronarea de anul trecut când a fost vorba de a publica detalii despre cadourile primite de membrii familiei regale.
Reticența familiei regale vine în urma controversei cu privire la un scandal care a implicat principala fundație caritabilă a regelui, care a condus la o anchetă a poliției, abandonată anul trecut fără o explicație completă nici de la Scotland Yard, nici de la Crown Prosecution Service. De asemenea, vine după dezvăluiri că Charles, când era prinț de Wales, a acceptat 2,6 milioane de lire sterline cash în pungi de la un politician din Qatar pentru o altă organizație caritabilă, Fondul de caritate al Prințului de Wales.
Ducele de York s-a confruntat, de asemenea, cu acuzații că, atunci când era avea titlu regal, a folosit călătorii oficiale în străinătate pentru a încheia afaceri private.
Dar, spre deosebire de parlamentari, care trebuie să înregistreze cadourile, donațiile și ospitalitatea, nu există un registru public pentru membrii familiei regale. În schimb, acţionează la sfatul secretariatelor lor private pentru a decide ce să declare.
Ultima listă anuală de cadouri oficiale a fost publicată în 2020
Listele anuale de cadouri au fost introduse după criticile din mass-media cu privire la încercările casei regale de a ascunde originea bijuteriilor generoase date reginei Camilla de un membru al familiei regale saudite în 2006 și purtate de ea într-o vizită oficială în SUA în 2007.
Ultima listă anuală, care detaliază cadourile oficiale primite de toți membrii activi ai familiei regale în 2019, a fost publicată în aprilie 2020, dar de atunci nu a mai existat nimic, în afară de descrierea ocazională a unui schimb de cadouri în timpul unei vizite de stat sau de imagini când li se oferă cadouri în timpul unei logodne.
De-a lungul anilor, lista anuală a condus la controverse, cum ar fi în 2012, când a reieșit că regele Bahrainului și prim-ministrul țării sale au dat o „suită de bijuterii” soției Prințului Edward, Sophie, în timp ce se confruntau cu critici privind abuzuri legate de drepturile omului.
Dar multe cadouri, inclusiv cele mai sensibile, au fost adesea ascunse sub preș, chiar dacă darurile oficiale nu sunt proprietatea personală a familiei regale și sunt de fapt acceptate în numele națiunii.
Controversatul prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, i-a dăruit ducesei de Sussex o pereche de cercei cu diamante de 500.000 de lire sterline, drept cadou de nuntă, în 2018. În octombrie acel an, Meghan i-a purtat la un banchet de stat în Fiji, la doar câteva zile după ce prințul moștenitor a fost acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Dar când jurnaliștii au întrebat de unde le-a luat, oficialii palatului au spus că au fost „împrumutate”. Le-a purtat din nou în noiembrie, la o cină la Palatul Buckingham, pentru a sărbători împlinirea a 70 de ani a Prințului Charles de atunci. Abia în martie 2021, cu puțin timp înainte ca Ducele și Ducesa de Sussex să-i acorde un interviu de televiziune controversat lui Oprah Winfrey, adevărata lor proveniență a fost dezvăluită.
Prințul și Prințesa de Wales, William și Kate, au ales să nu publice o listă cu cadourile primite la nunta lor din 2011. Doar câteva cadouri oficiale primite de Regina Elisabeta pentru jubileul ei de platină în 2022 au fost dezvăluite și este nu este clar ce, dacă există, obiecte au fost dăruite regelui Charles și reginei Camilla pentru a marca încoronarea lor.
Diferența dintre un cadou oficial și un cadou personal
Totul era foarte diferit în 1947, când prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten. A fost publicată o listă de cadouri și peste 2.500 de articole au fost expuse publicului.
Charles a ordonat o revizuire oficială a politicii casei regale cu privire la cadourile oficiale în 2003, după un scandal. Au rezultat definiții mai clare cu privire la ceea ce constituie un cadou oficial și un cadou personal.
Cadourile oficiale sunt cele primite în legătură cu îndatoririle oficiale sau de la întreprinderi sau persoane fizice necunoscute personal de membrii Familiei Regale. Acestea includ cadouri de la demnitari, cum ar fi alți șefi de stat sau reprezentanți aleși, în timpul unor evenimente și nu sunt proprietatea privată a membrilor familiei.
Cadourile personale sunt cele de la oameni pe care îi cunosc în privat, fără nicio legătură cu îndatoririle oficiale.
Graham Smith, șeful platformei Republica, care militează pentru ca un șef de stat ales să-l înlocuiască pe monarh, a declarat că „este vital ca publicul să cunoască orice posibile conflicte de interese sau încercări de a câștiga favoarea familiei regale, deoarece aceștia au acces direct la cele mai înalte niveluri de guvernare.”
„Charles și membrii familiei regale au acces la documentele guvernamentale, pot avea întâlniri secrete cu miniștrii și prim-ministrul și au pârghie pentru a face presiuni asupra guvernului pentru a le face favoruri lor și prietenilor lor. Regalii au formă atunci când vine vorba de estomparea liniilor dintre ceea ce este al lor de păstrat și ceea ce este oficial”, a spus acesta.
„Listele de cadouri regale vor fi publicate în timp util”, a transmis un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News