Live

Reacția armatei iraniene după ce presa a publicat motivele pentru care s-a prăbușit elicopterul în care a murit fostul președinte Raisi

Data publicării:
Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, în care se aflau președintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și alți șase pasageri și membri ai echipajului, a fost găsită luni dimineața. Sursa foto: Profimedia Images

Statul Major al Forţelor armate iraniene a dezmințit „ferm” informaţiile dezvăluite de agenţia iraniană de presă Fars, potrivit cărora elicopterul în care a murit fostul preşedinte iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit din cauză că erau prea mulți pasageri la bord.

Ancheta cu privire la acest accident, care a avut loc în mai, a fost „complet finalizată”, anunţa miercuri Fars, citând o sursă din domeniul securităţii la curent cu concluziile anchetatorilor.

Potrivit Fars, ancheta impută accidentul unor condiţii meteorologice nefavorabile şi incapacităţii elicopterului de a câştiga altitudine, încărcat cu mai mulţi pasageri decât prevăd protocoalele de siguranţă.

La bord se aflau doi pasageri în plus faţă de cât se prevede, potrivit anchetei, a dezvăluit agenția semioficială Fars.

„Ceea ce se menţionează în informaţii Fars despre prezenţa a două persoane în elicopter şi încălcarea protocoalelor de siguranţă este complet fals”, a anunţat într-un comunicat Statul Major, potrivit site-ului televiziunii de stat iraniene.

Statul Major pune presa în gardă împotriva „publicării de informaţii referitoare la apărare şi securitate”.

În mai, armata iraniană anunţa că nu a găsit nicio probă a unei activităţi criminale care să provocat prăbuşirea elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian şi alte şapte persoane, între care şi şeful diplomaţiei, Hossein Amir-Abdollahian.

Potrivit Fars, ancheta confirmă ”„absolut” teza unui accident şi exclude posibilitatea unei „bruieri şi unei piratări a sistemelor electronice” ale elicopterului.

Agenţia de presă precizează că „nicio urmă de agenţi chimici sau de substanţe nocive nu a fost găsită în timpul anchetei”.

Defunctul preşeidnte Ebrahim Raisi, mort la vârsta de 63 de ani, se întorcea de la inaugurarea unui baraj la frontiera cu Azerbaidjanul atunci când s-a prăbuşit elicopterul, la 19 mai, în nord-estul muntos al Iranului, pe ploaie şi o ceaţă densă.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi ani de la moartea Mahsei Amini. Poliția moralității nu va mai „deranja” femeile să poarte hijab, promite președintele Iranului

Îngrijorare la Washington. Președintele SUA și premierul britanic au discutat despre armele primite de Rusia din Iran și Coreea de Nord

Rusia produce drone kamikaze cu piese chinezești. Aproximativ 2.500 de Garpia-A1 ar fi fost fabricate în ultimul an

Tipul rachetelor balistice trimise de Iran în Rusia dezvăluie strategia de război a lui Putin. Cum vor fi folosite în Ucraina

Partenerii noștri