Războiul vaccinurilor. Australia caută aliați în disputa cu UE privind exportul de vaccinuri
Australia vrea să se alieze cu alte ţări pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în vederea livrării dozelor planificate de vaccinuri COVID, a relatat marţi postului de radio ABC, citat de dpa, potrivit Agerpres. Italia este prima țară din UE care a blocat un export de vaccinuri spre Australia, pentru că furnizorul, AstraZeneca, nu a livrat încă toate dozele promise Uniunii Europene.
Uniunea Europeană a sprijinit blocarea de către Italia a unui lot de 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca către Australia săptămâna trecută, Italia fiind prima ţară din UE care a recurs la noile reglementări ale blocului ce permit suspendarea exporturilor în cazul în care compania care furnizează vaccinurile nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de UE.
Ministrul comerţului Dan Tehan a declarat postului de radio australian că această decizie reflectă "protecţionism în domeniul vaccinurilor", exprimându-şi preocuparea că UE ar putea suspenda livrări de vaccinuri pe viitor.
Ministrul australian a spus că intenţionează să lucreze cu Japonia, Canada, Norvegia şi Noua Zeelandă pentru a determina UE să-şi schimbe decizia.
"Cu cât punem mai multă presiune colectivă pe ei, cu atât îşi vor da seama mai mult că procedează incorect", a spus el.
Media locale au relatat că Tehan a discutat despre aceste preocupări cu liderii UE şi cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.
Mecanism UE de blocare a exporturilor
În toiul unei dispute cu AstraZeneca, UE a implementat în ianuarie un registru privind exportul de vaccinuri care îi permite să blocheze exporturile în afara blocului comunitar dacă apreciază că o companie nu îşi respectă acordurile contractuale cu Uniunea Europeană.
După Italia, și Franța a anunțat că ar putea apelala măsuri similare. Australia a protestat împotriva deciziei de blocare a exporturilor.
Premierul australian Scott Morrison a invitat săptămâna trecută UE să-şi reconsidere decizia, spunând totodată că înţelege că ţările europene au fost afectate mai puternic de COVID-19 decât Australia, ţară cu aproximativ 25 de milioane de oameni care a înregistrat aproximativ 29.000 de cazuri de coronavirus şi 900 de decese de la începutul pandemiei.
Potrivit autorităţilor australiene, impedimentul apărut nu va afecta desfăşurarea vaccinării în ţară, începută în februarie.
Australia şi-a asigurat 53,8 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, dintre care 50 de milioane de doze vor fi produse pe plan local în loturi eşalonate lunar.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News