Live

Răsturnare de situație în cazul copiilor blocați în peștera din Thailanda. Perspectiva devine sumbră

Data publicării:

Autorităţile thailandeze sunt forţate să găsească o soluţie pentru a-i scoate la suprafaţă pe copiii blocaţi de 11 zile într-o peşteră. Iniţial, se vorbea despre faptul că aceştia ar putea rămâne acolo câteva luni. Însă ploile din sezonul musonic ar putea să inunde complet galeria de acces şi spaţiul în care şi-au găsit refugiu adolescenţii şi antrenorul lor. Ca să poată fi scoşi de acolo, toţi trebuie să înveţe să înoate şi să facă scufundări.

Primii care au ajuns la copiii captivi în grotă au fost trei scafandri britanici. Ei i-au găsit pe micii fotbalişti şi pe antrenorul lor la 4 kilometri de intrarea principală. Pentru a ajunge la ei au fost nevoiţi să înoate împotriva curentului şi să se agaţe de pereţii peşterii.

„Au început să se scufunde de pe la 800 de metri de la intrarea în peşteră.  Dus-întors este o călătorie de aproximativ 3 ore”, a explicat Bill Whitehouse, speolog.

Acum, toată eforturile sunt pentru aducerea copiilor şi antrenorului la suprafaţă. Misiunea nu este deloc uşoară. Sezonul ploios este departe de a se fi încheiat şi în orice moment nivelul apei din peşteră poate creşte. Deja, în anumite porţiuni din tunel, apa este atât de adâncă încât doar scafandrii profesionişti se pot aventura.
Oficialii thailandeze sunt însă optimiști.

„Dacă nivelul apei scade, copiii vor putea să iasă din peşteră prin faţă. Dacă nu, vor trebui să se scufunde, iar pentru asta vom folosi măşti speciale, pe care aşteptăm să le primim în acest moment”, a declarat Wutthichai Poocharoenyos - comandantul unităţii Marehong.

Ultimele informaţii făcute publice spun că băieţii sunt în stare bună. Au primit provizii, sunt asistaţi medical şi consiliaţi de psihologi.

Între timp, în afara peşterei se fac eforturi pentru salvarea lor. Zeci de pompe extrag apă fără oprire. Este însă o operaţiune de durată. Chiar şi cu 10.000 de litri de apă pompaţi pe oră, nivelul apei din grotă scade doar cu un centimetru.

Cei 12 fotbalişti juniori şi antrenorul lor plecaseră într-o expediţie pe 23 iunie. Era vreme bună, dar la scurt timp după ce au pornit drumeţia prin labirintul de grote, o ploaie torenţială a blocat îngustele căi de acces. Timp de nouă zile, nimeni nu a ştiut de soarta lor. Asta, până la sosirea a doi scafandri britanici, care au înfruntat condiţiile periculoase şi au explorat pe rând galeriile până au dat de copii. Erau refugiaţi cu antrenorul lor pe o movilă.
Sunt la patru kilometri distanţă de intrarea în complexul subteran şi la aproximativ trei de locul unde a fost instituit centrul de comandă. Şapte scafandri, inclusiv un medic, au fost trimişi să ofere asistenţă şi provizii captivilor în timp ce autorităţile caută variante să-i scoată de acolo.

O opţiune ar fi ca adolescenţii să fie instruiţi rapid pentru scufundări, dar sunt epuizaţi şi fizic, şi psihic. În plus, traseul este îngust şi imprevizibil, periculos chiar şi pentru scufundătorii experimentaţi.

Cea de-a doua variantă este de-a dreptul sumbră. Cei 13 să rămână în peşteră până când apele se retrag şi căile de acces se eliberează. Asta ar însemna cam patru luni, până când se încheie sezonul musonic în Thailanda. Toate încercările de a drena apa din tuneluri au eşuat până acum. Și, în plus, acum a apărut pericolul ca peștera să fie inundată de tot.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini apocaliptice. Cel mai puternic ciclon din 1934 a lovit teritoriul francez Mayotte. Numărul morților, necunoscut

Cel puțin 10 persoane au murit în inundațiile devastatoare din Indonezia

Furtuna Bora a făcut prăpăd pe insula grecească Rodos. Imagini ca la inundațiile din Spania

Fenomene meteo extreme în Indonezia: zeci de morți și victime prinse sub dărâmături. Alte țări afectate de inundații

Partenerii noștri