Raport: Tendinţă îngrijorătoare a situaţiei armelor nucleare. Mii de focoase au fost montate pe rachete sau mutate în baze active
Tendinţă îngrijorătoare a situaţiei armelor nucleare la nivel mondial, identificată de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm: deşi numărul total al focoaselor nucleare este în scădere, există mai multe arme nucleare dislocabile decât în urmă cu un an.
Reducerea anterioară a numărului acestor focoase dislocabile pare să fi stagnat. În acelaşi timp, sunt în desfăşurare programe extinse şi costisitoare de modernizare, arată raportul anual al SIPRI, citat de Agerpres.
În total, se estimează că la începutul anului 2021, la nivel mondial, existau 13.080 de arme nucleare. Aceasta înseamnă cu 320 mai puţine decât în anul precedent şi mai puţin de o cincime din ceea ce puterile nucleare deţineau în arsenalele lor în perioada cea mai tensionată a războiului rece, la mijlocul anilor '80.
SUA şi Rusia continuă să deţină peste 90% din acest arsenal, restul fiind distribuit între China, Franţa, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel şi Coreea de Nord.
Cu toate acestea, cercetătorii SIPRI consideră îngrijorător numărul de focoase nucleare care au fost deja montate pe rachete sau care se află în baze active.
SIPRI consideră că aceste arme nucleare sunt pregătite pentru a fi desfăşurate, iar număr lor a crescut la 3.825, faţă de 3.720 anul trecut.
SUA şi Rusia şi-au adăugat, fiecare, în jur de 50.
Marea Britanie şi Franţa deţin, la rândul lor, focoase nucleare dislocabile.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News