Proteste violente în China după moartea unui elev la o școală din nord-vestul țării. Oamenii acuză autoritățile că ascund adevărul
Moartea unui adolescent a declanșat proteste violente într-un oraș din nord-vestul Chinei, informează BBC care a confirmat evenimentele prin intermediul unor înregistrări video verificate. În imaginile distribuite pe rețelele de socializare, se pot vedea protestatari aruncând cu obiecte în poliție și ofițeri care îi bat pe unii demonstranți în orașul Pucheng din provincia Shaanxi.
Autoritățile au declarat că adolescentul a murit pe 2 ianuarie într-un accident petrecut în dormitorul școlii sale. Însă, în urma decesului său, pe rețelele de socializare au început să se răspândească acuzații că ar fi existat o mușamalizare.
Protestele au izbucnit la scurt timp după aceea și au durat câteva zile, înainte de a fi aparent înăbușite la începutul acestei săptămâni. BBC nu a mai văzut nicio altă dovadă de protest în Pucheng de atunci.
Mass-media de stat a păstrat tăcerea cu privire la protestele din Pucheng. Orice clip sau mențiune a demonstrațiilor a fost în mare parte cenzurată pe rețelele sociale chineze, așa cum se întâmplă de obicei în cazul incidentelor considerate sensibile de autorități. Dar mai multe videoclipuri au fost difuzate din China și postate pe X.
BBC a confirmat că aceste videoclipuri au fost filmate la Centrul de Educație Vocațională Pucheng. Contactat de BBC, un reprezentant al departamentului de relații publice al administrației Pucheng a negat că ar fi existat proteste.
Într-o declarație publicată la începutul acestei săptămâni, autoritățile locale au declarat că adolescentul pe nume Dang era student în anul al treilea la centrul de educație din Pucheng.
Noaptea în care a murit elevul
Înainte de moartea sa, Dang a fost trezit în timpul nopții de alți studenți care discutau în dormitorul său, se arată în declarația acestora. El s-a certat și a avut o altercație cu un alt băiat, dar conflictul a fost aplanat de un oficial al școlii.
Mai târziu în acea noapte, corpul său a fost găsit de un alt elev lângă clădirea căminului.
Autoritățile au descris evenimentul ca fiind „un accident în care un elev a căzut de la înălțime” și au adăugat că poliția a efectuat investigații și o autopsie și că „în prezent, se exclude ca fiind un caz penal”.
Cu toate acestea, de câteva zile circulă pe internet acuzații potrivit cărora povestea ar fi mai complicată și că școala și autoritățile ar ascunde adevărul. O versiune a susținut, fără dovezi, că Dang s-a sinucis după ce a fost intimidat de băiatul cu care se certase anterior.
Au circulat comentarii neverificate din partea familiei lui Dang, care susțineau că rănile de pe corpul lui Dang nu corespundeau cu versiunea autorităților și că nu li s-a permis să examineze corpul pentru mult timp.
Afirmațiile par să fi indignat multe persoane din Pucheng, declanșând proteste care au adunat cel puțin sute de persoane.
„Spuneți-ne adevărul”
Intimidarea a devenit un subiect extrem de sensibil în China în ultimii ani, cazurile anterioare de decese ale elevilor declanșând proteste. Luna trecută, un tribunal chinez a pronunțat sentințe lungi de închisoare pentru doi adolescenți care au ucis un coleg de clasă.
Există, de asemenea, videoclipuri postate luni pe X, despre care BBC a confirmat că au fost filmate la școala din Pucheng, care arată oameni plângând moartea adolescentului. Aceștia au depus flori și ofrande la intrarea în școală și au efectuat un ritual tradițional de doliu aruncând bucăți de hârtie de pe acoperișul unei clădiri a școlii.
Alte înregistrări video care circulă online par să arate demonstranți, mulți dintre ei tineri, care iau cu asalt o clădire și se ciocnesc cu poliția în timp ce strigă „spuneți-ne adevărul”.
Un clip verificat arată un oficial al școlii confruntat cu protestatari care strigă și îl îmbrâncesc. Alte imagini arată birouri distruse din incintă și protestatari care împing o baricadă la intrarea în școală.
Un altul arată protestatari aruncând cu obiecte, cum ar fi conuri de circulație, în grupuri de polițiști care se retrăgeau; și ofițeri care abordează și rețin oameni în timp ce îi lovesc cu bastoanele. Unii protestatari sunt văzuți cu sânge pe cap și pe față.
Există puține informații cu privire la ceea ce s-a întâmplat în continuare, dar rapoartele de pe rețelele de socializare sugerează o prezență mult mai mare a poliției în Pucheng în ultimele zile, fără a mai fi raportate demonstrații.
Autoritățile au îndemnat, de asemenea, publicul să nu „creeze zvonuri, să nu creadă în zvonuri sau să nu răspândească zvonuri”.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News