Live

Prosecco ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice

Data actualizării: Data publicării:

Prosecco, unul dintre vinurile spumante preferate de europeni, ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice, avertizează specialiștii. Scăderea recoltelor de struguri, degradarea solului și condițiile meteo extreme sunt o combinație devastatoare pentru producția podgoriilor italiene, potrivit unui studiu publicat în iScience.

"Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în modificări ale peisajului, cu impact negativ asupra economiei locale. Riscul este de a pierde istoria unor întregi comunități și rădăcinile lor culturale", spune unul dintre autorii studiului, Dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia.

Alte vinuri precum Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon ar putea fi, de asemenea, amenințate de schimbările climatice, potrivit euronews.

Anul acesta, producătorii de prosecco au fost surprinși de inundațiile provocate de ploile de primăvară și de grindină, care au fost urmate de o vară caniculară. Ei estimează că vremea instabilă, consecință a schimbărilor climatice, ar putea scădea recoltele de struguri pentru vin din Italia cu până la o cincime.

De ce se cultivă strugurii pentru prosecco pe versantul unui munte?

Aroma unică a spumantului prosecco provine de la strugurele cultivat la mare altitudine.

Strugurii cultivați la munte sunt mai mici și au o aromă deosebită datorată echilibrului dintre pieliță și conținutul boabei. De asemenea, se bucură de mult soare, iar temperaturile scăzute de la altitudinea înaltă împiedică o coacere excesivă a acestora.

Comparativ cu strugurele pentru șampania franțuzească, cererea pentru strugurele de prosecco este uriașă, crescând cu peste 33% în cinci ani. 

Însă culegerea unei astfel de culturi, aflată la altitudini înalte nu este ușoară. De altfel, practica de a cultiva struguri pe pante abrupte este numită «viticultură eroică».

Schimbările demografice și exodul populației din zonele rurale au condus la o lipsă acută de forță de muncă în zonele montane, spune Dr. Tarolli. Ravagiile provocate de schimbările climatice vor face culegerea în următorii ani să fie mult mai dificilă.

"Noile generații nu sunt dispuse să lucreze în condiții extreme, dacă beneficiile economice sunt nesatisfăcătoare", avertizează Dr. Tarolli.

Ce alte culturi mai sunt amenințate de schimbările climatice?

Nu doar strugurii sunt afectați – schimbările climatice decimează variate culturi din întreaga lume. Culturile de orez din nordul Italiei, măslinele și producția de ulei din Spania și orzul din Regatul Unit au înregistrat scăderi dramatice în ultimii ani din cauza condițiilor de mediu.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale de Meteorologie, publicat în luna mai, sunt circa 66% șanse ca temperatura medie anuală la nivel global să atingă la un moment dat, în următorii cinci ani, peste 1,5  grade Celsius, ceea ce va afecta aproape 8% din terenurile agricole din lume, făcându-le improprii pentru cultivare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

România, în fața crizei climatice. „Vom avea mai multe decese și pierderi economice mai mari”. Care sunt provocările majore

Partenerii noștri