Primul produs de consum făcut la Cernobîl este un sortiment de votcă. Numele dat băuturii
Oamenii de știință englezi și ucraineni au reușit să producă prima sticlă de votcă făcută din secară cultivată experimental în zona de excludere Cernobîl. Băutura se numește „Atomik” și este realizată exclusiv de o echipă de cercetători care a lucrat ani de zile în zona respectivă, unde a studiat capacitatea de regenerare a mediul înconjurător după dezastrul nuclear din 1986 , informează BBC.
„Este singura astfel de sticlă de votcă din lume. Tremur tot când o ating”, declară profesorul Jim Smith, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie. Chiar și apa folosită la fabricarea acestei băuturi artizanale este luată din zona Cernobîl. „Dar este la fel de puțin radioactivă ca orice altă votcă din lumea asta”, dă asigurări omul de știință britanic.
Băutura a fost inclusiv testată în laboratoarele de analiză a radioactivității ale universității Southampton. „Nu au găsit nimic - totul era sub limita detectoarelor”, spune Smith.
Chiar dacă vorbim de o cantitate simbolică, votca „Atomik” este primul produs de „larg consum” realizat integral în zona abandonată situată în proximitatea fostei uzine nucleare de la Cernobîl.
Dr. Ghenadi Laptev, om de știință de la Institutul Hidrometeorologic din Kiev spune că recolta de secară obținută la Cernobîl arată că sunt speranțe ca pământul arabil din zonă să fie folosit cu succes și în alte proiecte similare. „Putem produce ceva care să fie complet neradioactiv”, spune el.
Pe termen lung, oamenii de știință speră să mărească producția de votcă la Cernobîl și să ajungă la 500 de sticle pe an. Acestea ar urma să fie vândute turiștilor care vin să viziteze zona. „După 30 de ani de la dezastru, acum e important să ne gândim mai mult la oportunități economice și mai puțin la radioactivitate”, spune profesorul Smith.
Redactor: Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News