Live

Prima consecinţă a protestelor climatice globale: Verzii au obţinut un scor istoric la alegerile din Elveţia

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Partidele Verzi au obţinut nişte câştiguri istorice în alegerile parlamentare din Elveţia, conform proiecţiilor iniţiale şi exitpoll-urilor, relatează BBC.

Partidul anti-imigraţie, Partidului Poporului Elveţian, va rămâne cel mai mare partid din legislativul de la Berna, deşi a pierdut 3% din sprijin în comparaţie cu alegerile precedente.

Proiecţiile arată, însă, un procent total de 20% pentru cele două partide ecologiste. Câştigurile acestor partide reflectă îngrijorările crescânde pentru schimbările climatice şi încălzirea globală ca fiind problemele dominante în acest scrutin.

Nu au fost încă numărate toate voturile însă previziunile arată că Partidul Verde va obţine 12,7%, în creştere de la 5,6% la alegerile precedente, iar partidul ceva mai mic şi mai de centru, Partidul Liberal Verde va obţine în jur de 7,6%.

Partidul Verde pare că va reuşi să depăşească unul dintre partidele din coaliţia de guvernământ, Partidul Creştin Democrat (CVP) şi ar putea, pentru prima oară, să devină parte a coaliţiei care guvernează ţara.

„Aceste nu este un val verde, este un tsunami, un uragan”, a declarat vicepreşedinta partidului, Celina Vara, în cadrul unei emisiuni radio.

Socialiştii, de centru stânga, au un procent estimat de 16,5%, iar Liberalii, de centru dreapta, au un procent estimat de 15,2%.

Dacă cele două partide verzi vor reuşi să treacă peste diferenţele de politici şi se vor uni, ar putea să reprezinte una dintre principalele forţe politice de la Berna penru că acest lucru le-ar propulsa pe locul 2 în legislativ, în rivalitate directă cu principalul partid.

Aşa cum este obişnuit, niciun partid nu poate obţine o majoritate absolută. Timp de decenii, Consiliul Federal a fost dominat de aceleaşi partide principale: Partidul Poporului, Social Democraţii, Liberalii şi Creştin Democraţii.

SVP, care va rămâne cel mai mare partid din Parlament, a făcut campanie timp de peste un deceniu folosind două mesaje – impunerea de restricţii asupra imigraţiei şi asupra celor în căutare de azil politic, şi limitarea relaţiilor ţării cu Uniunea Europeană.

Dar acestea nu au mai fost principalele probleme de pe agendă în timpul acestei campanii. În schimb, schimbările climatice au dominat discuţiile. De-a lungul anului, grevele climatice au avut loc peste tot în ţară, culminând cu un miting imens la Berna, în septembrie, care a adus în stradă 100 000 de oameni.

Elveţienii nu trebuie decât să privească în sus pentru a vedea efectele schimbărilor climatice. Gheţarii alpini se topesc, iar alunecările de mâl, nisip, pietre şi teren ameninţă comunităţile montane.

Acest scrutin electoral a adus şi mai multe schimbări. Pe lângă sprijinul crescut pentru partidele ecologiste, a crescut şi numărul de femei în Parlament. 40% dintre candidaţi au fost femei. În luna iunie a acestui an, sute de mii de femei din toată Elveţia au ieşit în stradă pentru a cere plată egală şi condiţii de muncă mai bune, dar şi oprirea discriminării.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara europeană în care purtarea tradiționalei burka musulmane va fi interzisă complet, de la 1 ianuarie 2025. Amendă, în caz contrar

Elveția ar putea permite reexportarea către Ucraina a armamentului pe care îl produce

Adriean Videanu e „pensionarul” prins pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro. Explicația dată de fostul ministru

Trei copii au fost răniți într-un atac cu un cuțit când mergeau la grădiniță, în Elveția. Atacatorul este un chinez de 23 de ani

Partenerii noștri