Live

Președintele extremist al Braziliei: ONG-urile au dat foc pădurilor din Amazon

Data actualizării: Data publicării:
Foto: twitter.com/AmazonWatch

Președintele brazilian Jair Bolsonaro acuză ONG-urile pentru incendiile din Pădurea Amazoniană, fără să-și argumenteze însă opinia, potrivit The Guardian. Anul acesta, incendiile din cea mai mare pădure din lume au ajuns la un număr record.

Au fost înregistrate 73.000 de focare, cu 83% mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2018. Pompierii fac față cu greu flăcărilor care au mistuit deja suprafețe întinse din pădurea considerată vitală pentru combaterea încălzirii globale. Fumul a ajuns și în mari orașe, precum Sao Paulo.

Activiștii de mediu susțin că de vină sunt fermierii, care dau intenționat foc vegetației, ca să defrișeze terenuri. A fost acuzat și președintele Braziliei care a anunțat că vrea să permită extinderea mineritului și agriculturii în regiunea amazoniană.

În replică, șeful statului a susținut că incendiile au fost puse de ecologiștii supărați că nu ar mai fi primit finanțare publică.

„În legătură cu focurile din Amazon, care în opinia mea ar fi fost inițiate de ONG-uri pentru că au pierdut bani, care e intenția? Să aducă probleme Braziliei”, a declarat Jair Bolsonaro. Șeful statului făcuse o declarație similară cu puțin timp în urmă, menționând că organizațiile nonguvernamentale au dat foc pădurii pentru a putea filma incendiile.

Comentariile lipsite de argumente și contrazise de experții climatici au stârnit furie pe rețelele sociale, iar haștagul #PrayForAmazonia (rugați-vă pentru Amazon) a devenit celebru.

Motivul pentru care incendiile din Amazon au apărut nu este momentan cunoscut.

Numărul de incendii de pădure a crescut în Brazilia

Creşterea numărului de incendii de pădure în Brazilia are loc după doi ani consecutivi de declin şi este cea mai importantă din 2013, potrivit INPE, care utilizează date din satelit actualizate în timp real.

Cele mai numeroase incendii au fost înregistrate în statele ocupate total sau parţial de pădurea amazoniană. Cel mai afectat stat este Mato Grosso (centru-vest), cu 13.682 de incendii, o creştere cu 87% faţă de întreg anul 2018, scrie Agerpres.

Incendiile din Amazonia sunt provocate în special de defrişări prin ardere, utilizate pentru a transforma zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor, sau pentru a curăţa zone deja defrişate, de obicei în timpul sezonului uscat care se încheie peste două luni.

"Ceea ce vedem este o consecinţă a creşterii defrişărilor dezvăluite de cifrele recente", a declarat Ricardo Mello, din cadrul programului Amazonia al Fondului Mondial pentru Natură-Brazilia.

Potrivit INPE, defrişarea în iulie 2019 a fost de aproape patru ori mai mare decât în aceeaşi lună a anului 2018.

Aceste cifre au fost puse la îndoială de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, un critic feroce al politicilor de protecţie a mediului, care l-a demis pe Ricardo Galvao, preşedintele INPE, acuzându-l că a minţit şi că a stricat imaginea Braziliei.

În America de Sud, Brazilia este ţara cea mai afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela (26.453) şi de Bolivia (16.101).

Redactor: Cristina Tudor

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atentat eşuat asupra Curţii Supreme din Brazilia: două explozii în apropierea clădirii. Țara găzduiește summitul G20 săptămâna viitoare

Scandalul cărnii de vită cu hormoni, din Brazilia, de pe piața UE. Semnalul de alarmă tras de o organizație guvernamentală

Un om de afaceri din domeniul criptomonedelor a fost asasinat în fața aeroportului din Sao Paolo

Incendiu de proporții în Mehedinți: sute de hectare au fost mistuite de flăcări. Autoritățile intervin și cu două aeronave Spartan

Partenerii noștri