Live

Preşedintele agenţiei anticorupţie din Indonezia, suspect într-un caz de corupţie. Riscă închisoare pe viață

Data publicării:
Drapelul Indoneziei. Foto: Profimedia

Preşedintele comisiei anticorupţie din Indonezia este considerat suspect într-un caz de corupţie, a indicat joi poliţia indoneziană, fapt care subminează reputaţia agenţiei create în urmă cu două decenii, după căderea dictatorului Suharto, notează AFP.

Firli Bahuri este bănuit de extorcare şi de acceptarea de cadouri sau mită în cadrul relaţiilor sale cu Ministerul Agriculturii, între 2020 şi 2023.

Bahuri, şeful Comisiei indoneziene pentru eradicarea corupţiei (KPK), va fi interogat „ca suspect pentru o presupusă infracţiune de corupţie”, a declarat Ade Safri Simanjuntak, director la poliţia din Jakarta.

În cadrul anchetei, poliţia a percheziţionat două proprietăţi, a interogat peste 90 de persoane şi a confiscat dovezi, în special documente de schimb în dolari singaporezi şi americani între 2021 şi 2023 totalizând o sumă de peste 7,4 miliarde de rupii indoneziene (478.000 dolari), a mai indicat poliţia.

Bahuri, care nu a fost reţinut oficial, a respins în repetate rânduri acuzaţiile, iar responsabilul adjunct al KPK a dat asigirări că activitatea comisiei nu a fost afectată de acestea.

„Conducerea KPK rămâne solidă şi hotărâtă să asigure continuarea executării misiunilor sale prevăzute de lege”, a declarat pentru presă Alexander Marwata, precizând şi că Bahuri nu a fost demis din funcţie.

Dacă va fi găsit vinovat de fapte de corupţie, Firli Bahuri, care a fost în trecut şeful poliţiei din sudul Sumatrei, riscă o pedeapsă cu închisoare pe viaţă.

Cazurile de corupţie sunt frecvente în Indonezia, care figurează pe poziţia 110 din 180 în clasamentul privind percepţia corupţiei realizat de ONG-ul Transparency International, precizează AFP, citată de Agerpres.

Astfel, de pildă, Syahrul Yasin Limpo, până foarte curând ministru al agriculturii, a fost arestat luna trecută, fiind acuzat, între altele, că a deturnat peste 800.000 de dolari din fondurile publice.

În 2021, un fost ministru al afacerilor sociale a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a primit mită în valoare de 1,2 milioane de dolari în legătură cu un program de ajutor alimentar destinat familiilor sărace afectate de pandemia de coronavirus.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avea 20 de milioane de euro ascunși în pereți. Fostul șef al poliției antifraudă din Madrid a fost reținut pentru corupție

Nelu Tătaru rămâne sub control judiciar. Plângerea depusă de fostul ministru al Sănătății a fost respinsă de instanţă ca nefondată

Netanyahu cere o nouă amânare în procesul de corupţie care îl priveşte invocând „incidente de securitate"

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

Partenerii noștri