Live

Premierul Japoniei și miniștrii săi renunţă la creșterea propriilor salarii

Data actualizării: Data publicării:
Fumio Kishida și miniștrii săi renunță la creșterea de salariu anunțată în administrația publică a Japoniei. Foto: Profimedia

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida pledează pentru creşterea salariilor în ţara sa în faţa inflaţiei, însă a trebuit să renunţe la majorarea propriului salariu, în urma criticilor opiniei publice.

Guvernul nipon a elaborat un proiect de lege menit să majoreze salariile în întreaga administraţie publică, până la vârful executivului.

Salariul anual al lui Kishida urma astfel să fie majorat cu 460.000 de yeni (circa 2.850 de euro), pentru a totaliza 40,6 milioane de yeni (în jur de 250.000 de euro).

„Este adevărat că decizia de a majora salariul premierului şi miniştrilor a fost criticată de opinia publică niponă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, potrivit AFP, preluată de Agerpres. „Trebuie evitat să se suscite neîncredere”, a mai adăugat el.

Ca atare, „dacă proiectul de lege este adoptat de Parlament, prim-ministrul, miniştrii şi miniştrii-adjuncţi au decis să vireze creşterile lor salariale în contul Trezoreriei publice”, a continuat Matsuno.

Kishida a dezvăluit săptămâna trecută un nou plan amplu de susţinere a economiei nipone, de peste 100 de miliarde de euro, pentru a uşura în special efectele inflaţiei asupra populaţiei şi a încerca să-şi întărească popularitatea oscilantă.

Inflaţia în Japonia a atins la începutul anului niveluri fără precedent după 1981 şi este în prezent mult peste obiectivul de 2% al Băncii Japoniei: 2,8% în septembrie.

Această creştere a preţurilor fragilizează puterea de cumpărare a gospodăriilor nipone, pentru că majorarea salariilor nu ţine pasul. Degringolada yenului în raport cu dolarul şi euro apasă se asemenea pe umerii consumatorilor niponi.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Sake, „darul divin” al Japoniei, a fost inclus de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

Partenerii noștri