Live

Planul SUA pentru a descuraja China în regiunea Indo-Pacific: Bombe QUICKSINK ieftine, mobile și mortale

Data publicării:
Statele Unite au intensificat testarea bombelor QUICKSINK. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

SUA strâng un arsenal de arme anti-navă ieftine și ușor de fabricat, pentru a descuraja China în regiunea Indo-Pacific și pentru a pregăti forțele americane staționate acolo, scrie Reuters. Creșterea producției de bombe QUICKSINK ar reduce decalajul cu chinezii și le-ar pune cele 370 de nave de război în dificultate în timpul unui conflict.

Invazia Ucrainei de către Rusia a împins SUA către o nouă filozofie - „masă accesibilă” de arme, spune un director general al industriei de rachete, vorbind sub condiția anonimatului pentru Reuters, referindu-se la disponibilitatea unui arsenal de arme relativ ieftine.

Este o încercare de a contracara ceea ce face China”, a spus Euan Graham, analist senior la think tank-ul Australian Strategic Policy Institute, referindu-se la arsenalul chinez de nave și rachete balistice convenționale, inclusiv cele concepute pentru a ataca navele.

Pentagonul și Ministerul Apărării al Chinei nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Ce este QUICKSINK

Statele Unite au intensificat testarea QUICKSINK, o bombă ieftină echipată cu un kit de ghidare GPS ieftin și un sistem de ghidare care poate urmări obiectele în mișcare. Forțele aeriene americane au folosit un bombardier B-2 în timpul unui test luna trecută în Golful Mexic pentru a lovi o navă țintă cu QUICKSINK.

Potrivit experților, China va avea în continuare un mare avantaj în ceea ce privește numărul mare de rachete antinavă și le poate stoca pe teritoriul său. Dar creșterea producției americane de QUICKSINK ar reduce acest decalaj punând cele 370 de nave de război ale Chinei în pericol mai mare în timpul oricărui conflict.

QUICKSINK, încă în dezvoltare, este realizat de Boeing, cu un sistem de la BAE Systems. QUICKSINK poate fi folosit cu sutele de mii de sisteme care pot fi aruncate de pe avioanele de război SUA sau aliate și pot transforma ieftin bombele „proaste” în arme ghidate.

Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane vrea mii de bombe QUICKSINK - și le are de ani de zile - potrivit unui director din industrie, care a refuzat să dezvăluie cifra exactă deoarece este clasificată.

Cu suficiente arme de „masă accesibilă” îndreptate spre ei, apărarea navelor chineze ar fi depășită, potrivit acestuia.

Într-un astfel de scenariu, armata americană ar folosi rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune (LRASM) sau rachete SM-6 pentru a deteriora o navă de război chineză și radarele acesteia, apoi ar bombarda nava cu arme mai ieftine, cum ar fi QUICKSINK.

Statele Unite au acumulat o varietate de arme anti-navă în Asia

În aprilie, armata americană a desfășurat în Filipine, în timpul unui exercițiu, noile baterii mobile de rachete Typhon, care au fost dezvoltate ieftin din componente existente și pot trage rachete SM-6 și Tomahawk împotriva țintelor maritime.

Astfel de arme sunt relativ ușor de produs - bazându-se pe stocuri mari și modele care există de un deceniu sau mai mult - și ar putea ajuta Statele Unite și aliații săi să recupereze în cursa din Indo-Pacific unde China este lider.

Deși armata americană a refuzat să spună câte arme vor fi dislocate în regiunea Indo-Pacific, peste 800 de rachete SM-6 urmează să fie cumpărate în următorii cinci ani, potrivit documentelor guvernamentale care descriu achizițiile militare. Câteva mii de Tomahawk și sute de mii de JDAM sunt deja în inventarele SUA, arată documentele.

Jocul Chinei este de a restricționa mișcarea activelor marinei americane în Pacificul de Vest și în primul lanț de insule”, a spus Graham, referindu-se la cele mai apropiate arhipelaguri majore de pe coasta Asiei de Est. „Acesta este un fel de răspuns asemănător pentru a face viața dificilă pentru PLAN”. PLAN este prescurtarea de la Marina Armatei Populare de Eliberare, filiala serviciului maritim din China.

Plasarea armelor anti-navă în locații precum Filipine le-ar pune la îndemâna unei mari părți a Mării Chinei de Sud. China revendică 90% din Marea Chinei de Sud drept teritoriu suveran, dar i se opun cinci state din Asia de Sud-Est și Taiwan.

Collin Koh, un savant la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore, a spus: „Într-un fel, este ca și cum s-ar echilibra condițiile jocului”.

Koh a citat exemplul forțelor Houthi aliniate cu Iranul care folosesc arme anti-navă cu tehnologie low-tech împotriva traficului civil din Marea Roșie, ceea ce a forțat Statele Unite și alții să desfășoare arme costisitoare pentru a se apăra împotriva lor.

Dacă te uiți la cazul Mării Roșii, în mod clar ecuația costurilor (a rachetelor anti-navă) nu pică în favoarea apărătorului”, a spus Koh. „Chiar dacă ai un arsenal mai mic de astfel de sisteme de rachete ofensive, poți încă proiecta ceva pentru descurajare”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele Unite riscă să intre în „shutdown”, după ce Congresul a respins prelungirea bugetului federal

Dolarul a scăzut după ce Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă

De ce avioanele F-16 bulgărești sunt mai scumpe decât F-35 românești

Scriitorul John Grisham ia apărarea unui condamnat la moarte: „Texasul este pe cale să execute un alt om nevinovat”. Cazul Roberson

Partenerii noștri