Live

„Pielea îmi putrezea și mi se vedeau oasele”. O mamă rememorează cele cinci săptămâni dramatice în care a plutit în derivă în ocean

Data actualizării: Data publicării:
Din cei 200 de refugiati care s-au urcat în barca de lemn, doar 174 au supraviețuit. Foto: Profimedia Images

„Am crezut că voi muri pe acea barcă”, își începe o mamă din Myanmar povestea. Hatemon Nesa rememorează plângând cele cinci săptămâni dramatice în care a plutit în derivă în Oceanul Indian împreună cu fiica sa de cinci ani.

„Pielea îmi putrezea și mi se vedeau oasele”, a povestit Nesa, pentru CNN, dintr-un adăpost din provincia Aceh, din Indonezia.

Femeia plânge și pentru cealaltă fiica a ei de 7 ani, Umme Habiba, pe care spune că a fost forțată să o lase în urmă în Bangladesh, într-o tabără de refugiați, pentru că nu și-a putut permite mai mult de 1.000 de dolari pe care i-au cerut traficanții pentru a o transporta pe ea și pe fiica cea mică în Malaezia.

Nesa și fiica sa de cinci ani se numără printre cei aproximativ 200 de oameni care s-au îmbarcat în călătoria periculoasă la sfârșitul lunii noiembrie din Cox's Bazar, o tabără de refugiați din Bangladesh. Femeia face parte dintr-o minoritate musulmană persecutată de junta militară care a venit la putere în Myanmar.

Însă, la scurt timp după ce au plecat, motorul s-a oprit, transformând ceea ce trebuia să fie o călătorie de 7 zile într-un calvar de o lună.

Cei 200 de refugiați au supraviețuit doar cu apă de ploaie, având mâncare doar pentru câteva zile.

Nesa a spus că a văzut bărbați înfometați sărind peste bord în căutare disperată de mâncare, dar nu s-au întors niciodată. Și a asistat la moartea unui copil după ce a băut apă sărată din mare.

Pe măsură ce săptămânile au trecut, familiile pasagerilor și agențiile umanitare au rugat guvernele din mai multe țări să-i ajute.

Pe 26 decembrie, barca a fost salvată de pescarii indonezieni și autoritățile locale din Aceh, potrivit agenției Națiunilor Unite pentru refugiați.

Din cele aproximativ 200 de persoane care s-au urcat pe barcă, doar 174 au supraviețuit – aproximativ 26 au murit pe barcă sau sunt dispăruți pe mare.

Supraviețuitorii primesc acum îngrijiri medicale în Aceh, însă rămâne neclar ce s-ar putea întâmpla cu ei în următoarele săptămâni și luni.

Indonezia nu este parte la Convenția ONU privind Refugiați și nu are o structură națională de protecție a refugiaților, potrivit UNHCR.

Pentru Nesa, rămâne speranța că s-ar putea reuni cu cealaltă fiică a ei într-o zi.

„Eram pe cale să mor”, a spus ea. „Allah mi-a dat o nouă viață... Copiii mei ar trebui să primească o educație adecvată. Asta este tot ce mi-am dorit.”

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Refugiații sirieni „integrați” în Germania rămân „bineveniți”, afirmă cancelarul Olaf Scholz

Austria le oferă refugiaților sirieni câte 1.000 de euro pentru a se întoarce acasă

Partenerii noștri