Live

Pentagonul oferă Microsoft un contract de 10 miliarde de dolari pentru programul secret „Jedi”. În ce constă acesta

Data actualizării: Data publicării:
Clădirea Pentagonului. Foto: Guliver / Getty Images

Pentagonul a acordat companiei Microsoft un contract, în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru așa-numitul program „Jedi” (acronim de la „Joint Enterprise Defence Infrastructure - „Infrastructură Comună pentru Apărare”, destinat armatei americane, informează BBC.

Contractul a fost câștigat de Microsoft în urma unei licitații îndelung dezbătute și comentate.

La licitație au participat giganții din industria IT&C Microsoft, Amazon, Oracle și IBM. Amazon, cel mai mare furnizor global de servicii de cloud, era văzut drept principalul favorit.

Asta, până în momentul în care președintele Donald Trump a început să critice compania Amazon, în mai multe ieșiri publice.

Ce este „Jedi” și cum a ajuns să câștige Microsoft acest important contract cu Pentagonul 

„Jedi” este un program prin care armata americană intenționează să-și modernizeze rețelele „învechite” de calculatoare cu un sistem de stocare modern, în cloud, a datelor.

În urmă cu doar o săptămână, Pentagonul a anunțat renunțarea la dischetele „floppy”, care încă mai erau folosite la sistemele de lansare ale rachetelor nucleare. Aceste dischete erau utilizate împreună cu calculatoarele IBM din „seria 1”, de la finele anilor '70 și considerate de presa americană drept niște „dispozitive din epoca preistorică”.

Contractul „Jedi” se va derula pe o perioadă de 10 ani, timp în care Microsoft va furniza Pentagonului, printre altele, analize realizate cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) și va stoca documentele secrete ale armatei americane. „Jedi” va oferi, astfel, militarilor un mai bun acces la informații, în timp real, din zonele de conflict.

Compania Amazon a fost văzută drept principalul favorit la câștigarea acestui contract, până în momentul în care președintele Donald Trump a început să se întrebe dacă „procesul de derulare a licitației e unul corect”.

În luna iulie, Trump a declarat că primește „enorm de multe plângeri legate de acest contract, apropo de Pentagon și Amazon” și că administrația sa „va urmări cu mare atenție” desfășurarea licitației”.

În plus, Trump l-a criticat de mai multe ori pe fondatorul Amazon - miliardarul Jeff Bezos - care este, în același timp și patron al cotidianului Washington Post.

Redactor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Așteptați-vă la haos și confuzie”. Avertismentul Microsoft înainte de alegerile din SUA privind interferențele electorale străine

OpenAI lansează ChatGPT search, concurență la motoarele de căutare ale Google şi Microsoft

Avertismentul SUA pentru Putin: Dacă nord-coreenii intră în luptă în Ucraina, Kievul va putea folosi armele americane să lovească Rusia

Cea mai periculoasă centrală nucleară din SUA va fi repornită pentru a alimenta ambițiile Microsoft

Partenerii noștri