Live

OMS se pregătește pentru „cel mai negru scenariu”. Epidemia a izbucnit în Congo și se răspândește într-un ritm alarmant

Data actualizării: Data publicării:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se pregătește pentru „cel mai negru scenariu” pe măsură ce epidemia de Ebola începută în Republica Democrată Congo ia proporții, scrie cnn.com.

„Va fi greu și va fi costisitor să eliminăm această epidemie”, a spus Peter Salama, director general adjunct, responsabil de răspunsul și organizarea OMS în cazuri de urgență majoră, vineri, la Geneva, Elveția.

Nu mai puțin de 34  de cazuri de Ebola au fost raportate în ultimele cinci săptămâni, a dezvăluit, vineri, OMS. Dintre acestea, 2 au fost confirmate prin teste de laborator, 14 sunt suspecte, iar restul de 18 - persoane decedate - sunt considerate probabilități. Trei dintre pacienți lucrează în sistemul sanitar.

„Numărul cazurilor suspecte, probabile și confirmate este semnificativ, așa că sunt extrem de îngrijorați și ne pregătim pentru toate scenariile, inclusiv cel mai negru scenariu”, a spus Salama.

Există cinci tulpine de Ebola, care afectează oameni, maimuțe, gorile și cimpanzei. În medie, 50% dintre oamenii care se îmbolnăvesc mor.

Boala este endemică în Congo, aceasta fiind cea de-a noua epidemie din această țară, de la descoperirea virusului, în 1976. Actuala epidemie a izbucnit în zona Bikoro, cu o populație de aproximativ 163.000 de oameni. Cel mai grav, aici există numai trei spitale și ale 19 centre de sănătate cu funcționalitate limitată.

Fiind o zonă greu accesibilă, răspunsul OMS este îngreunat de infrastructură. Chiar și așa lucrează în colaborare cu World Food Programme pentru a asigura necesarul de hrană și cu UNICEF pentru a facilita accesul la doctori și asistenți.

Virusul se transmite de la animale sălbatice la oameni și se răspândește în comunitate prin contact direct cu sânge sau alte fluide provenite de la o persoană infectată sau prin contactul cu materiale contaminate cu astfel de lichide.

Sâmbătă au fost transportate în zonă echipamente de protecție și kit-uri de prim ajutor.  Iar organizația „Medici fără Frontiere” va instala alte cinci unități de izolare cu pat. În Bikoro există acum doar 15 astfel de unități.

Organizația Națiunilor Unite a dat asigurări că, în caz de urgență, au vaccinuri, medici și epidemiologi în standby, gata să intervină în orice moment. În plus, au fost eliberate fonduri de 1 milion de euro, pentru un răspuns cât mai rapid.

Nouă țări din zonă sunt în alertă maximă, însă, potrivit OMS, riscul de răspândire spre alte state este scăzut.

Cea mai mare epidemie de Ebola s-a întins pe doi ani și a început în martie 2014 în vestul Africii. Nu mai puțin de trei state au fost afectate - Guineea, Liberia și Sierra Leone. 11.310 oameni și-au pierdut viața, potrivit OMS.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Protest topless la sediul ONU. Activiste înarmate cu o drujbă și pictate pe piept cu mesaje anti-Rusia au vandalizat un monument

Partenerii noștri