Live

ONU cere țărilor dezvoltate să nu mai facă stocuri de vaccin anti-COVID și să le împartă cu restul lumii

Data actualizării: Data publicării:
Vaccin împotriva COVID-19. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat țările dezvoltate pentru „stocarea” excesivă de vaccinuri împotriva COVID-19 şi le-a cerut să le împartă cu restul lumii. În opinia sa, acesta singurul mijloc de a pune capăt pandemiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Consider foarte îngrijorător acest sistem foarte injust de distribuire de vaccinuri în lume”, a spus Guterres într-un interviu difuzat duminică de postul canadian CBC.

„Este în interesul tuturor să se asigure cât mai repede posibil şi în mod echitabil că toată lumea va fi vaccinată şi că vaccinurile sunt considerate un bun public mondial”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU le-a reproşat ţărilor bogate că „stochează” vaccinurile, dincolo de nevoile populaţiei.

„Îndemnăm ţările dezvoltate să împartă o parte dintre vaccinurile pe care le-au cumpărat. În numeroase cazuri, acestea au cumpărat mai mult decât au ele nevoie”, a mai spus șeful ONU.

El a deplâns faptul că sistemul internaţional COVAX de ajutorare a ţărilor defavorizate este „în dificultate”, pentru că există „multă stocare de vaccinuri”, „limitări de exporturi”, iar COVAX duce lipsă de fonduri.

Potrivit lui Guterres, ieşirea din pandemie depinde de „posibilitatea de a vaccina cât mai repede posibil populaţia mondială”. El a pledat în favoarea unui „mecanism impulsionat de G20 menit să pună în aplicare un plan de vaccinare mondială”.

Întrebat cu privire la eventuala adoptare de paşapoarte de vaccinare, Guterres s-a arătat foarte circumspect, estimând că, înainte de orice decizie, ar trebui să existe „o discuţie serioasă pentru garantarea echităţii” acestei măsuri şi pentru a se asigura că există „o cooperare mondială eficace asupra modului de acţionare”.

„Cel mai rău ar fi ca unele ţări să aibă (paşaport de vaccinare), iar altele nu. Ar fi devastator dacă asta ar însemna că oamenii ar avea posibilitatea de a se deplasa în lumea dezvoltată, dar nu în lumea în dezvoltare”, a avertizat el.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

Partenerii noștri