OMS a anunţat că studiază posibile legături între COVID-19 şi maladia Kawasaki
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat vineri că studiază o posibilă legătură între COVID-19 şi maladia Kawasaki, un sindrom inflamator care afectează copiii, o formă similară a acestuia provocând recent primul deces în Franţa.
„Ipoteze iniţiale indică faptul că acest sindrom ar putea fi legat de COVID-19 (...). Solicităm tuturor clinicienilor din întreaga lume să lucreze cu autorităţile naţionale şi cu OMS pentru a fi în alertă şi a înţelege mai bine acest sindrom care afectează copiii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unui conferinţe de presă virtuale la Geneva.
„Este crucial să se caracterizeze cu precizie şi urgent acest sindrom clinic, pentru a înţelege cauzalitatea sa şi pentru a descrie protocoalele de tratament”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
OMS şi reţeaua sa globală de clinicieni au dezvoltat o definiţie preliminară şi au pus la dispoziţia medicilor un formular de declaraţie pentru orice caz suspect de Sindrom de răspuns inflamator sistemic (SRIS).
Cazurile înregistrate în întreaga lume sunt rare şi rolul noului coronavirus în dezvoltarea infecţiei rămâne necunoscut, a subliniat Michael Ryan, responsabil pentru programele de urgenţă din cadrul OMS.
„Nu ştim dacă este virusul cel care atacă celulele sau dacă este răspunsul imunitar” excesiv care provoacă inflamaţia, cum este în cazul febrei Ebola, a explicat el.
Boala a intrigat autorităţile sanitare din mai multe ţări în ultimele două săptămâni, deşi copiii nu sunt decât puţin afectaţi de forme grave de COVID-19.
După o alertă iniţială în Regatul Unit, la sfârşitul lunii aprilie, au fost raportate cazuri similare la New York, în Italia sau în Spania. Decesele sunt extrem de rare, un băiat de cinci ani la New York şi un altul de 14 ani la Londra.
Un prim caz fatal a fost anunţat, vineri, în Franţa. Un băiat în vârstă de nouă ani, care avea leziuni cerebrale, a murit la Marsilia (sud), la 8 mai, în urma unui stop cardiac, a declarat profesorul Fabrice Michel, directorul secţiei de reanimare pediatrică de la spitalul La Timone.
Teste serologice au arătat că acest copil „a venit în contact” cu coronavirusul, dar nu au dezvoltat simptomele COVID -19.
Simptomele sindromului inflamator sunt febră ridicată, dureri abdominale şi tulburări digestive, erupţie cutanată, conjunctivită şi inflamare a cavităţii bucale. Acestea sunt apropiate de simptomele bolii Kawasaki, care afectează copiii şi provoacă inflamarea vaselor de sânge.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News