Live

O rezoluţie a ONU condamnă rasismul sistemic, fără să menționeze Statele Unite. ONG-urile acuză presiuni ale americanilor

Data publicării:
sursa foto Profimedia Images

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat în unanimitate, vineri, la Geneva, o rezoluţie ce condamnă rasismul sistemic şi violenţa poliţiei, după o dezbatere istorică şi după înlăturarea unei menţiuni ce viza în mod specific Statele Unite, informează France Presse, citată de Agerpres.

Rezoluţia, prezentată de ţările africane în cadrul unei reuniuni de urgenţă convocată după moartea afro-americanului George Floyd în Statele Unite şi după protestele masive împotriva rasismului din întreaga lume ce au urmat, a fost adoptată prin consens de acest organism al ONU din care Washingtonul s-a retras în 2018.

În versiunea sa iniţială, rezoluţia solicita crearea unei comisii internaţionale independente de anchetă pentru a face lumină asupra "rasismului sistemic" din Statele Unite. Acest tip de comisie este o structură la nivel înalt, rezervată în general crizelor majore, cum ar fi conflictul sirian. Însă textul a fost modificat şi nu mai vizează în mod specific Statele Unite, limitându-se să ceară Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, ''să pregătească un raport privind rasismul sistemic, încălcările dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului şi relele tratamente împotriva africanilor şi persoanelor de origine africană de către poliţie".

În rezoluţie se precizează că raportul comisarului ar trebui să analizeze în special "evenimentele care au condus la moartea lui George Floyd şi a altor africani şi oameni de origine africană, cu scopul de a ajuta la stabilirea răspunderii şi a justiţiei pentru victime" .

ONG-uri pentru drepturile omului au acuzat SUA că au făcut presiuni pentru golirea textului de o mare parte din substanţa sa

"Hărţuind alte ţări pentru a atenua ceea ce ar fi fost o rezoluţie istorică şi pentru a se exonera astfel de orice investigaţie internaţională, Statele Unite întorc din nou spatele victimelor violenţei poliţiei şi persoanelor de culoare", a deplâns puternica Uniune a Americană a Libertăţilor Civile (ACLU).

Miercuri, în deschiderea sesiunii Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet a denunţat "rasismul sistemic" şi a solicitat "despăgubiri şi scuze oficiale" pentru secole de nedreptăţi rasiale, dar fără să menţioneze Statele Unite. De asemenea, aproximativ 20 de înalţi oficiali ai ONU de origine sau descendenţă africană, inclusiv şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, au semnat în acea zi o declaraţie în nume personal, în care au menţionat că "simpla condamnare a expresiilor şi actelor de rasism nu este suficientă".

Preşedintele Donald Trump a lansat cu o zi înainte, marţi, o reformă limitată a poliţiei, semnând un decret care interzice tentativele de strangulare controversate, cu excepţia cazului în care este în pericol viaţa poliţistului. Este puţin probabil ca aceste măsuri să-i satisfacă pe protestatarii americani care cer, printre altele, interdicţia totală a acestor practici. Andrew Bremberg, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite la Geneva, a subliniat "transparenţa" ţării sale în lupta împotriva discriminării rasiale şi a nedreptăţii, citând reforma lansată de Donald Trump.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri