Live

O puternică furtună geomagnetică lovește astăzi Pământul. Ce daune poate produce

Data publicării:
Furtuni de o asemenea magnitudine ar putea afecta reţelele de energie electrică. Foto: Profimedia

O importantă masă de particule solare se lovesc, joi, de Pământ, putând declanşa o „severă” furtună geomagnetică de clasa G4, conform unei alerte emise de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA), transmite Live Science, potrivit Agerpres. 

Furtuni de o asemenea magnitudine ar putea afecta reţelele de energie electrică, pot modifica cursul unor sateliţi şi pot interfera cu sistemele de navigaţie prin GPS sau pot produce daune „unor tehnologii ce ţin de infrastructura critică”, conform NOAA.

Furtuna geomagnetică ar putea face aurore vizibile la latitudini mult mai scăzute decât normal. Conform NOAA, aurorele „ar putea deveni vizibile în mare parte din jumătatea de nord a SUA, şi posibil până în Alabama şi nordul Californiei” în cursul zilei de joi.

Această ejecţie de masă coronală (CME) este rezultatul unei puternice erupţii solare care s-a produs în seara zilei de 8 octombrie, potrivit NOAA. Erupţia a fost clasificată în clasa X 1.8, fiind cel mai puternic tip de erupţie pe care o poate produce Soarele.

Erupţiile solare apar atunci când liniile de câmp magnetic încâlcite de pe Soare se repoziţionează violent la loc. Unele erupţii pot fi însoţite de CME-uri - mase de plasmă care se mişcă rapid prin spaţiu şi care au nevoie de câteva zile pentru a ajunge la Pământ, dacă se întâmplă ca planeta să se afle pe direcţia lor de propagare.

Atunci când lovesc câmpul magnetic protector al Pământului, ejecţiile de masă coronală pot provoca perturbări majore cunoscute sub numele de furtuni geomagnetice, ce duc la disfuncţionalităţi tehnologice şi manifestarea unor aurore la latitudini mult mai scăzute decât de obicei. NOAA măsoară furtunile geomagnetice pe o scară de la 1 la 5, unde furtunile G1 sunt considerate „uşoare” şi furtunile G5 sunt considerate „extreme”.

Erupţiile solare şi ejecţiile de masă coronală sunt mai frecvente în perioada de maxim a activităţii solare. Soarele are un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani. Perioada de maximum solar ar urma să înceapă din 2025, dar unii oameni de ştiinţă sunt de părere că a început de anul acesta. Cercetătorii nu vor şti cu siguranţă până când Soarele nu va ieşi din această perioadă şi activitatea solară va deveni mai puţin intensă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Telescopul James Webb a descoperit detalii uimitoare despre Charon, cea mai mare dintre cele cinci luni ale lui Pluto

Astronomii au găsit jeturi de materie care ies dintr-o gaură neagră, lungi de milioane de ani lumină. De ce e importantă studierea lor

Ficțiunea de la Hollywood, devenită realitate într-un experiment de succes: O explozie nucleară ar putea salva Pământul de un asteroid

O serie de cratere misterioase arată că Pământul a avut un inel ca cele din jurul planetei Saturn

Partenerii noștri