O dietă de proastă calitate poate duce la modificări ale creierului asociate cu depresia și anxietatea, potrivit unui studiu
Un nou studiu dezvăluie că o dietă de proastă calitate poate duce la modificări ale creierului asociate cu depresia și anxietatea. Cercetătorii au descoperit că obiceiurile alimentare nesănătoase reduc materia cenușie și modifică nivelul de neurotransmițători din creier, scrie neurosciencesnews.com.
Aceste modificări se corelează cu ruminația, un simptom al stărilor de sănătate mintală (atunci când ne tot gândim la o groază de lucruri, mai ales negative și iraționale - n.tr.). Studiul subliniază importanța unei diete sănătoase pentru bunăstarea mentală.
Cercetarea a fost realizată de Universitatea din Reading, Roehamton University, FrieslandCampina (Netherlands), and Kings College London, și a fost publicată de Nutritional Neuroscience.
Atunci când o persoană are o alimentație de slabă calitate, în zona frontală a creierului există o reducere a acidului gamma aminobutiric (GABA) și o creștere a glutamatului - ambii neurotransmițători, împreună cu un volum redus al materiei cenușii. Acest lucru ar putea explica asocierea dintre ceea ce mâncăm și cum ne simțim.
Dr. Piril Hepsomali, de la Universitatea din Reading, a declarat: ”În cele din urmă, vedem că persoanele care au o dietă nesănătoasă - bogată în zahăr și grăsimi saturate - au o neurotransmisie excitatorie și inhibitoare dezechilibrată, precum și un volum redus de materie cenușie în partea frontală a creierului.
Motivul exact pentru care dieta afectează creierul în acest mod este încă în curs de investigare. Este posibil ca obezitatea și modelele alimentare bogate în grăsimi saturate să provoace modificări ale metabolismului și neurotransmisiei glutamatului și GABA, așa cum s-a demonstrat în studiile pe animale.
Se crede că alterările distincte ale microbiomului intestinal, datorate modelelor alimentare bogate în grăsimi saturate, au un impact asupra mecanismelor celulare care determină atât producția de GABA, cât și de glutamat.
De asemenea, s-a demonstrat că o dietă bogată în grăsimi saturate și în zahăr reduce numărul interneuronilor parvalbumină, care au rolul de a furniza GABA acolo unde este necesar.
Dietele nesănătoase au, de asemenea, un impact asupra glucozei, făcând să crească glicemia și insulina. Acest lucru crește glutamatul în creier și plasmă, reducând astfel producția și eliberarea GABA.
Având o dietă bogată în grăsimi și colesterol poate provoca schimbări în membranele celulare care modifică și eliberarea neurotransmițătorilor.
Aceste schimbări în chimia creierului ar putea duce la modificări ale volumului materiei cenușii a creierului, așa cum s-a observat în acest studiu.
Așadar, poate exista o relație circulară între a mânca bine, a avea un creier mai sănătos și o bunăstare mentală mai bună și a face alegeri alimentare mai bune pentru a mânca bine.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News