Live

Video O clădire de 7.600 de tone din Shanghai a "mers" 62 de metri către noua sa locație

Data publicării:
Sursa: Captură video South China Morning Post/YouTube

O școală din Shanghai a fost mutată la o distanță de 62 de metri de locul său inițial folosind o tehnologie nou care imită mersul uman, informează CNN.

Clădirea de 7.600 de tone, construită în 1935, a fost mutată pentru a face loc unui nou centru comercial și unor clădiri de birouri.

Decizia de a muta clădirea face parte din efortul autorităților locale de a conserva structurile istorice, iar deplasarea pe distanța de 62 de metri și rotirea ei cu 21 de grade au durat 18 zile. Operațiunea a fost încheiată pe 15 octombrie, iar clădirea fostei școli va fi transformată într-un centru cultural.

Pentru a realiza această operațiune, inginerii au atașat aproape 200 de suporți metalici sub clădirea de 5 etaje, a explicat Lan Wuji, supraveghetorul proiectului.

 

 

Suporții funcționează ca niște picioare robotice și sunt împărțiți în două grupe: când unii se ridică, alții se coboară, imitând mersul uman. Senzorii atașați picioarelor controlează felul în care clădirea se deplasează, a spus Lan. Compania pentru care lucrează, Evolution Shift, a dezvoltat această tehnologie în 2018.

Shanghai pune mare accent pe conservarea clădirilor istorice și operațiuni asemănătoare, dar cu alte tehnologii, au mai avut loc în trecut. În 2003, Sala de concerte din Shanghai, construită în 1930, a fost mutată pentru a face loc unei autostrăzi suspendate. Totodată, un depozit cu 6 etaje construit în anii '30 a fost mutat 38 de metri în 2013.

Cum se mută clădirile

Există diferite feluri prin care o clădire poate fi mutată. Ea poate fi deplasată pe șine sau ridicată și tractată de vehicule.

Școala Lagena din Shanghai, care cântărește 7.600 de tone, prezenta o provocare: avea forma literei T, în timp ce clădirile mutate în trecut erau dreptunghiulare sau păstrate. Forma neregulată înseamna că metodele tradiționale nu ar fi funcționat deoarece clădirea nu ar fi rezistat la forțele laterale aplicate, explicat Lan Wuji, supraveghetorul proiectului.

Clădirea trebuia să fie și rotită la 21 de grade, iar traseul de deplasare nu era drept, ci curbat - acestea fiind alte motive pentru care metodele tradiționale nu puteau fi folosite.

Lan a spus că nu poate vorbi despre costul relocării clădirii și că acesta diferă la fiecare proiect. "În general, este o modalitate mai ieftină decât demolarea și construcția unei noi clădiri în alt loc".

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump și Batman, trimiși după gratii în China? De ce îi arestează poliția din Shanghai pe petrecăreții care se costumează de Halloween

Shanghai a fost lovit de cel mai puternic taifun din ultimii 75 de ani. Mii de persoane au fost evacuate

Cel mai mare parc din lume dedicat personajului Peppa Pig se va deschide în China și va avea o suprafață de 20 de hectare

Planul sinistru al unui avocat care și-a ucis șeful miliardar și și-a otrăvit colegii. Totul a pornit de la un serial de pe Netflix

Partenerii noștri