Live

Video O capsulă Soiuz MS-25 a adus trei cosmonauți înapoi pe Pământ de pe Staţia Spaţială Internaţională. Echipajul a aterizat în Kazahstan

Data publicării:
Foto: X/@IngenieriaVida_

Doi cosmonauţi ruşi şi o astronaută americană a NASA au aterizat luni în Kazahstan la finalul unei şederi record pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit retransmisiei televizate a agenţiei ruse Roscosmos, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Capsula navei Soiuz MS-25, avându-i la bord pe veteranul cosmonautul rus Oleg Kononenko, pe colegul acestuia Nikolai Ciub, precum şi pe astronauta americană Tracy Dyson, a aterizat la ora locală 16:59 (11:59 GMT), în stepa acestei ţări imense din Asia centrală.

Cosmonauţii Kononenko şi Ciub au petrecut 374 de zile în spaţiu, cea mai lungă misiune la bordul ISS, în timp ce Tracy Dyson a decolat către avanpostul orbital la sfârşitul lui martie 2024.

Recordul absolut pentru cea mai lungă călătorie în spaţiu este deţinut în continuare de rusul Valeri Poliakov, care a stat 438 de zile la bordul fostei staţii spaţiale Mir în perioada 1994-1995.

Oleg Kononenko, în vârstă de 60 de ani, deţine un alt record după ce a totalizat 1.111 de zile cumulate pe orbită la finalizarea celui de-al cincilea voiaj al său în spaţiu.

În cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei ca represalii pentru invadarea Ucrainei, ţările occidentale au întrerupt parteneriatele cu agenţia spaţială rusă Roscosmos, însă capsulele Soiuz au rămas în continuare printre puţinele modalităţi de transport a echipajelor către ISS.

Sectorul spaţial rus se confruntă de mai mulţi ani cu o subfinanţare cronică, scandaluri de corupţie şi eşecuri cum ar fi prăbuşirea sondei lunare Luna-25 la aselenizare în august 2023.

Aceste probleme nu au afectat însă ambiţiile Rusiei, care doreşte să-şi construiască propria staţie orbitală în locul îmbătrânitei ISS şi să reia misiunile către Lună.

Roscosmos preconizează de asemenea orientarea către ţări din Asia de Sud-Est, Africa şi Orientul Mijlociu în vederea găsirii unor noi parteneri după ruptura cu Statele Unite.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

China a trimis un nou echipaj cu trei astronauți pe stația spațială Tiangong. Care este scopul misiunii Shenzhou-19

Partenerii noștri