Live

”Nu ar fi trebuit să-l nasc pe fiul meu!”. India, cuprinsă de proteste după violarea și uciderea unei doctorițe într-un spital

Data publicării:
Protestele s-au extins în India. Foto: Profimedia Images

Oroarea unei bresle, revolta unei mari părți din populație, durerea sfâșietoare a unui tată, oroarea unei mame. Aceste cuvinte descriu situația din India din aceste zile. Medicii din întreaga Indie au organizat proteste, marșuri cu lumânări și au refuzat să primească pacienți care nu se aflau în situații de urgență în ultima săptămână, după uciderea studentei postuniversitare la medicină toracică, în vârstă de 31 de ani, în primele ore ale zilei de 9 august, în orașul Kolkata din estul țării, potrivit Reuters.

În semn de solidaritate cu medicii, mii de oameni au mărșăluit pe străzile din Kolkata duminică seara, scandând „vrem dreptate”, în timp ce autoritățile din statul Bengalul de Vest se străduiesc să limiteze demonstrațiile împotriva crimei oribile.

Doctorița s-a retras să doarmă pe o bucată de covor într-o sală de seminar din Colegiul Medical R G Kar după o tură maraton de 36 de ore, având în vedere lipsa unor dormitoare sau camere de odihnă pentru medici în incintă, au declarat colegii săi pentru Reuters.

A fost violată și ucisă, trupul ei neînsuflețit fiind plin de urme de violență.

Un voluntar al poliției, acuzat de crimă

Femeile activiste spun că incidentul de la Colegiul Medical și Spitalul R.G. Kar, din epoca colonială britanică, a evidențiat modul în care femeile din India continuă să sufere, în ciuda unor legi mai dure, după violul în grup și uciderea unei studente de 23 de ani într-un autobuz în mișcare în Delhi în 2012.

„Fiica mea nu mai este, dar milioane de fii și fiice sunt acum cu mine”, a declarat reporterilor sâmbătă tatăl victimei, care nu poate fi identificat în conformitate cu legislația indiană, referindu-se la medicii care protestau. „Acest lucru mi-a dat multă putere și simt că vom câștiga ceva din asta”.

India a introdus schimbări radicale în sistemul de justiție penală, inclusiv sentințe mai dure, după atacul din 2012, dar militanții spun că s-au schimbat puține și că nu s-a făcut suficient pentru a descuraja violența împotriva femeilor.

„Nu ar fi trebuit să-l nasc pe fiul meu”

Un voluntar al poliției, desemnat să ajute personalul poliției și familiile acestora cu internările în spital atunci când este necesar, a fost arestat și acuzat de crimă.

Mama sa a declarat pentru Reuters că are remușcări, dar că îi va acorda fiului său tot sprijinul de care are nevoie.

„Nu ar fi trebuit să-l nasc pe fiul meu … este o greșeală imensă”, a spus ea.

Asociația medicală indiană, a cărei grevă de 24 de ore s-a încheiat duminică la ora 6 a.m. (0030 GMT), i-a transmis premierului Narendra Modi într-o scrisoare că, având în vedere că 60% dintre medicii din India sunt femei, acesta trebuie să intervină pentru a se asigura că personalul spitalicesc este protejat de protocoale de securitate similare celor din aeroporturi.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cinci întrebări care au rămas fără răspuns în urma procesului Pelicot

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

Procesul care a șocat Franța. Dominique Pelicot a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că și-a violat și drogat soția

Partenerii noștri