Live

Nivelul radiațiilor a crescut de până la 16 ori după explozia unei rachete într-o bază militară rusească

Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Nivelul radiațiilor în orașul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunțat agenția rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Anunțul făcut marți de Rosgidromet confirmă o creștere semnificativă a nivelului radiațiilor în urma accidentului, informează agenția Reuters, citând mass-media oficială rusă.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiațiilor în zonă a crescut chiar și de 20 de ori.

Deși, inițial, autoritățile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenția atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmițând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecțiune la "sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid".

Mai mult, Viaceslav Solovyov, directorul științific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci dintre cei șapte oameni decedați în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că oamenii de știință studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.

Deși încă nu a existat o reacție publică din partea SUA, oficiali din cadrul serviciilor americane de informații suspectează că accidentul s-a produs în cursul testării unui prototip al unei rachete cu propulsie nucleară, denumită 9M730 Burevestnick (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).

Aceasta este o rachetă de croazieră anunțată de președintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acțiune nelimitată" și este "invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale".

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a acordat cetățenie unui număr de 3.344 de cetățeni străini de la începutul anului pentru că au luptat împotriva Ucrainei

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Ucraina critică Google pentru că a dezvăluit locația unor situri militare

Partenerii noștri