NATO vrea o „explicație sinceră” de la Turcia: Este de partea alianței Nord-Atlantice, sau de partea Rusiei?
Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să aibă o 'explicaţie sinceră' cu Turcia pentru a şti 'spre ce parte' înclină acest aliat, care s-a apropiat foarte mult de Moscova în cadrul conflictului sirian, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP, potrivit Agerpres.
'Suntem în aceeaşi alianţă. Cred că va trebui să avem rapid cu Turcia o explicaţie majoră, grea, sinceră, publică pentru a şti de care parte este una, de care parte este cealaltă şi unde sunt interesele noastre comune şi să se spună toate acestea în mod clar, altfel nu vom ieşi din această' situaţie, a afirmat Le Drian în Senat.
'O explicaţie majoră se impune. Ea este necesară în relaţiile noastre cu Turcia, dar este necesară şi în cadrul Alianţei (...) Evenimentele actuale ne cer' aceasta, a insistat el.
Ministrul a menţionat 'cel puţin patru ambiguităţi' ale Turciei faţă de aliaţii săi din NATO, fie că este vorba despre relaţiile sale cu Rusia, intervenţia împotriva kurzilor sirieni în octombrie 2019, conflictele de delimitare a zonelor maritime în estul Mediteranei sau 'şantajul' cu migranţii.
'Turcia tocmai a solicitat NATO sprijin militar şi măsuri de reasigurare în domeniul apărării aeriene şi antirachetă şi, în acelaşi timp, cumpără sisteme S-400 de la Rusia, a căror interoperabilitate în cadrul NATO nu a fost dovedită, dimpotrivă', a subliniat el.
'Când este atacată la Idlib, atunci Turcia se întoarce spre NATO spunând:'Vreau să aplicaţi articolul 4, care cere solidaritatea aliaţilor, dar în acelaşi timp ea instrumentalizează cu cinism migranţii', a declarat ministrul de externe francez.
După uciderea a 33 de soldaţi turci în Siria atribuită loviturilor aeriene ale regimului de la Damasc, Ankara a invocat vineri articolul 4 din Tratatul NATO, care permite oricărui aliat 'să ceară consultări de fiecare dată când în opinia unuia dintre ei este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea sa'.
NATO şi-a exprimat solidaritatea şi sprijinul pentru Ankara, dar nu şi-a luat niciun angajament concret pentru a ajuta Turcia, care cere instituirea unei zone de excludere aeriană în nord-vestul Siriei pentru a împiedica avioanele regimului sirian şi ale aliatului său rus să efectueze lovituri.
'În octombrie trecut, Turcia a efectuat o intervenţie unilaterală împotriva aliaţilor noştri kurzi în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) din care NATO face parte şi din care ea însăşi face parte!', a exclamat Jean-Yves Le Drian.
Între altele, 'Turcia a decis să delimiteze zonele maritime prin jurisdicţie proprie în contradicţie cu dreptul mării şi, în plus, efectuează manevre militare împotriva unei alte ţări membre din aceeaşi alianţă cu ea, Grecia, în aşteptarea altor actori, sper că nu noi', a subliniat ministrul francez.
Tensiunile din estul Mediteranei s-au accentuat după încheierea la sfârşitul lunii noiembrie a unui acord controversat între Ankara şi Guvernul de uniune naţională (GNA) libian care a permis Turciei să-şi afirme dreptul asupra unor vaste zone maritime bogate în hidrocarburi, spre marea nemulţumire a Greciei, Egiptului, Ciprului şi Israelului.
Jean-Yves Le Drian a amintit de asemenea 'încălcarea de către armata turcă a embargoului ONU în Libia' şi trimiterea de către Ankara a combatanţilor sirieni în această ţară.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană 'nu va ceda în faţa şantajului' legat de migranţi exercitat de Turcia, iar frontierele sale vor rămâne 'închise' pentru migranţii trimişi de această ţară, a asigurat miercuri ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, citat de AFP. 'Uniunea Europeană nu va ceda acestui şantaj. Frontierele Greciei şi ale spaţiului Schengen sunt închise şi vom face ca ele să rămână închise, să fie clar!', a declarat şeful diplomaţiei franceze.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News