NATO și afacerea nucleară iraniană. Ce spune reprezentantul Marii Britanii, Nick Pickard
„Împărtăşim îngrijorarea Statelor Unite despre activităţile iraniene de îmbogăţire a uraniului şi a interferenţelor pe care Iranul le face în regiune, aşa cum suntem îngrijoraţi şi despre dezvoltarea programului lor balistic". Nick Pickard, locţiitorul reprezentantului permanent al Marii Britanii la NATO, a făcut această declaraţie într-un interviu acordat pentru Digi24, cu doar câteva ore înainte ca Donald Trump să anunţe că SUA se retrag din acordul nuclear iranian.
Călin Georgescu spune că „va evalua” scutul de la Deveselu, dacă va ajunge președintele României
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Schimbări bruște de temperatură: furtuna Ashley aduce un val de aer polar în România
Ce spun primii pasageri ai zborului direct dintre România și SUA
Cristina Cileacu: Europa vrea să-şi îmbunătăţească sectorul de apărare, capacităţile de apărare, dar cea mai mare parte a Uniunii Europene înseamnă şi NATO. Cum vede UK toată această întreagă situaţie?
Nick Pickard: Regatul Marii Britanii iese din UE, anul viitor, dar am fost foarte clari că angajamentul nostru faţă de Europa continuă fără probleme. Cred că acest lucru este cel mai vizibil aici, în România. Avem avioanele de vânătoare Typhoon care zboară pe cerul României, de joia trecută şi apără spaţiul aerian român, avem navele noastre în Marea Neagră, vizitează Constanţa şi patrulează în Marea Neagră în mod regulat şi cred că au fost prezenţi mai mult de 1000 de soldaţi britanici, aici în România, anul trecut, au făcut exerciţii şi au dovedit angajamentul nostru pentru acest flanc al Alianţei NATO. Cred că este critic, ca în viitor, având în vedere ameninţările în creştere din Europa, pe direcţii foarte diferite, la care sunt expuse toate ţările europene, indiferent de organizatiile din care fac parte, să îşi pună capabilităţile la un loc pentru a face faţă acestor ameninţări. Aceasta este singura metodă prin care vom putea face acest lucru, iar asta înseamnă că NATO şi Uniunea Europeană trebuie să lucreze foarte strâns împreună, iar aliaţii şi statele membre să îşi aducă capacităţile militare la un loc pentru a se ocupa de această provocare. Iar UK, atât ca membru UE, în acest moment, şi ca aliat NATO pe termen lung, va fi un partener cheie în acest sens. Noi punem la dispoziţie 45% din cheltuielie UE pe apărare, noi oferim mai mult de 50% din capacităţile de transport greu, capacităţi critice pentru Europa viitorului. Iar noi vom continua să oferim acest sprijin, nu doar aici în România, ci în toată Europa.
Cristina Cileacu: Ministrul britanic al apărării a spus recent că UK vede Brexit ca pe o oportunitate de a arăta întregii lumi, capacităţile sale din sectorul militar. Ce fel de strategie are
Regatul Unit?
Nick Pickard: Vrem cea mai apropiată relaţie dintre UK şi UE, în domeniul apărării şi securităţii. Şi nu este doar despre apărare şi capacităţi militare, ci şi despre cele interne, de securitate, agenţiile şi serviciile noastre secrete, dar şi de capacităţile diplomatice. Toate acestea vor rămâne la dispoziţia Europei, pentru că poate ieşim din UE, dar rămânem parte din continentul european şi ne preocupă securitatea lui.
Cristina Cileacu: Afacerea nucleară iraniană este una politică şi am văzut liderii lumii folosind cuvinte grele, în ultima vreme, în special legate de posibilitatea ca SUA să se retragă din acest acord. Dar, dacă aşa ceva se întâmplă, va influenţa şi NATO şi UE. Uniunea Europeană şi-a prezentat foarte clar poziţia politică. Ce aşteptări are NATO în acest caz?
Nick Pickard: Este corect, UK, Franţa, Germania şi UE cred că trebuie să respectăm acordul. Noi credem că aceasta este cea mai bună metodă de prevenire a Iranului să dezvolte armament nuclear. Dar sunt mai multe lucruri, în afară de acesta, care unesc britanicii, SUA şi UE şi aliaţii noştri şi mai puţine care ne dezbină. Avem diferende, bineînţeles, pentru că avem propriile interese naţionale, dar toţi recunoaştem preocuparea pe care o împărtăşim toţi, cea a capacităţilor nucleare iraniene. Împărtăşim aceleaşi îngrijorări despre activităţile iraniene regionale şi a interferenţelor pe care le face în regiune, aşa cum suntem îngrijoraţi şi despre dezvoltarea programului balistic iranian. Ceea ce vom vedea, indiferent de ce va face SUA, este faptul că aliaţii NATO vor lucra îndeaproape împreună pentru a se ocupa de toate aceste ameninţări, în mod colectiv, şi ne vom asigura că sunt înţelese aceste ameninţări şi că facem ceva să prevenim creşterea capacităţilor iraniene, să devină o ameninţare pentru aliaţii NATO şi securitatea lor.
Cristina Cileacu: Dar cuvântul război a fost folosit recent de preşedintele francez, în acest caz. Credeţi că ne putem aştepta la ceva atât de important precum un război?
Nick Pickard: Nu pot răspunde în numele preşedintelui francez. Dar pot vorbi despre atenţia asupra prevenirii conflictelor să izbucnească şi să prevenim capacităţile iraniene, care sunt destabilizatoare pentru regiune. Cred că este cu siguranţă adevărat că dacă îi permitem Iran să dezvolte capacităţi aşa cum am văzut că au fost dezvoltate, acest lucru ar fi foarte destabilizator pentru regiune şi de aceea este în interesul NATO şi al aliaţilor să se asigure că aceste capabilităţi sunt controlate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News