Live

NASA trimite în spațiu, pe ISS, o toaletă în valoare de 23 milioane de dolari

Data publicării:
NASA trimite în spațiu, pe ISS, o toaletă în valoare de 23 milioane de dolari Foto: NASA

NASA va trimite în spațiu, pe Stația Spațială Internațională, o toaletă în valoare de 23 de milioane de dolari, scrie BBC. Spre deosebire de modelele anterioare, noul sistem a fost conceput pentru confortul femeilor astronauți.

Toaleta de 23 de milioane de dolari (17,8 milioane de lire sterline) aspiră dejecíile din corp. NASA a anunțat că „sistemul de vid” al toaletei a fost conceput pentru confortul femeilor astronauți, spre deosebire de modelele anterioare.

Rachetă care transporta toaleta trebuia să fie lansată, jo,i de pe insula Wallops, Virginia. Dar misiunea a fost întreruptă cu mai puțin de trei minute înainte de decolare din cauza dificultăților tehnice.

Toaleta folosește un sistem pentru a aspira dejecțiile din corp, într-un mediu cu gravitație zero. Pentru intimitate, toaleta este situată în interiorul unei cabine - la fel ca într-o baie publică de pe Pământ. Cântărind 45 kg și cu o înălțime de 71 cm, toaleta este cu 65% mai mică și cu 40% mai ușoară decât cea utilizată în prezent.

Toaleta poate procesa și recicla urina ca apă potabilă pentru astronauți. Astronautul Jessica Meir, a glumit pe seama noului sistem, afirmând că „o cafea băută astăzi este și cafeaua de mâine”.

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ

Mesajul de Crăciun al celor care se află la 400 de kilometri deasupra Terrei. Sărbătoarea astronauților departe de casă și de lume

Moment istoric: sonda Parker va „atinge” Soarele, la cea mai mică distanță de până acum

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Partenerii noștri