Live

Modul în care dependența de internet produce modificări în creierul tinerilor. Concluziile alarmante ale unui nou studiu

Data publicării:
Dependența de internet produce modificări în creierul tinerilor. Foto: Shutterstock

Creierul tinerilor dependenți de internet trece prin transformări chimice care ar putea duce la alte comportamente de dependență, potrivit unui studiu citat de The Guardian.

Studiul, publicat în PLOS Mental Health, a analizat cercetări anterioare care au folosit imagistica RMN pentru a examina modul în care interacționează regiunile creierului la persoanele cu dependență de internet.

Cercetătorii au descoperit efecte evidente în mai multe rețele neuronale din creierul tinerilor și o activitate crescută în unele părți ale creierului, chiar și atunci când participanții se odihneau.

În același timp, a existat o scădere generală a conectivității funcționale în părți ale creierului implicate în gândirea activă, care este rețeaua de control a creierului, responsabilă pentru memorie și luarea deciziilor.

Studiul a constatat că aceste schimbări au dus la comportamente și tendințe de dependență la adolescenți, precum și schimbări comportamentale legate de sănătatea mintală, dezvoltare, capacitatea intelectuală și coordonarea fizică.

Cercetătorii au revizuit 12 studii anterioare care au implicat 237 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani cu un diagnostic oficial de dependență de internet, între 2013 și 2023.

Aproape jumătate dintre adolescenții britanici au spus că se simt dependenți de rețelele sociale, potrivit unui sondaj din acest an.

„Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare în timpul căreia oamenii trec prin schimbări semnificative în biologia, cogniția și personalitatea lor”, a spus Max Chang, autorul principal al studiului și masterand la Institutul pentru Sănătatea Copilului GOS ICH.

„Ca urmare, creierul este extrem de vulnerabil la stimulii legați de dependența de internet în această perioadă, cum ar fi utilizarea compulsivă a internetului, dorința de a folosi mouse-ul sau tastatura și consumul de media.

Descoperirile studiului nostru arată că acest lucru poate duce la schimbări comportamentale și de dezvoltare potențial negative care ar putea avea un impact asupra vieții adolescenților. De exemplu, aceștia pot avea dificultăți în a păstra relațiile și în a continua activitățile sociale, pot să mintă în legătură cu activitatea lor online și pot să se confrunte cu probleme de alimentație și somn”, a explicat Chang.

El speră ca descoperirile din acest studiu să demonstreze „modul în care dependența de internet modifică legătura dintre rețelele creierului în adolescență”, ceea ce va permite apoi tratarea eficientă a semnelor timpurii ale dependenței de internet.

Medicii ar putea prescrie un tratament care să vizeze anumite regiuni ale creierului sau să sugereze psihoterapie sau terapie de familie pentru a ținti simptomele cheie ale dependenței de internet. Educația părinților cu privire la dependența de internet este o altă posibilă cale de prevenție, din punct de vedere al sănătății publice. Părinții care sunt conștienți de semnele timpurii și de debutul dependenței de internet vor gestiona mai eficient timpul petrecut în fața unui ecran și vor minimiza factorii de risc din jurul dependenței de internet”, a spus Chang.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

OnlyFans a devenit accesibil în China. Ce spun chinezii despre platformă

O fosilă unică din era dinozaurilor ar putea desluși misterul evoluției păsărilor. O descoperire la fel de mare ca „Piatra din Rosetta”

Partenerii noștri