Live

Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori

Data actualizării: Data publicării:
Caroline Glachan avea 14 ani când a fost ucisă, în august 1996 FOTO: Police Scotland

O femeie a fost condamnată la cel puțin 17 ani de închisoare pentru uciderea unei adolescente în West Dunbartonshire, Scoția, în urmă cu aproape 30 de ani.

Donna Marie Brand a fost găsită vinovată de uciderea lui Caroline Glachan, de 14 ani, în august 1996. Robert O’Brien și Andrew Kelly, sunt, de asemenea, acuzați de aceeași faptă.

Cei trei au fost condamnați pentru crimă după un proces de două săptămâni care a avut loc în luna ianuarie. Sentința pentru Brand a fost amânată din motive medicale, potrivit BBC.

Robert O'Brien, Andrew Kelly și Donna Marie Brand FOTO: Police Scotland

Femeia de 44 de ani a fost condamnat luni la închisoare pe viață la Înalta Curte din Glasgow, având dreptul să solicite eliberarea condiționată după cel puțin 17 ani.

O'Brien, de 45 de ani, a fost condamnat la cel puțin 22 de ani de închisoare, în timp ce Kelly, de 44 de ani, a fost condamnat la cel puțin 18 ani.

Judecătorul Lord Braid a spus că O'Brien, care avea 18 ani la data crimei și avea o relație cu Caroline, a fost „autorul principal”, dar Brand și Kelly nu sunt mai puțin vinovați.

El a descris fapta drept „brutală, bolnavă și sadică”.

Lord Braid i-a spus Donnei Marie Brand: „Nu există nicio dovadă că ai participat la atacul în sine, cu toate acestea, juriul a stabilit că ai plănuit să o ucizi pe Caroline. Ai fost provocată de domnul O'Brien și trebuie să suporți consecințele. Juriul a stabilit că ai amenințat-o deoarece erai supărată că se vedea cu domnul O'Brien, cu care, de asemenea, aveai o relație. Ai mers acolo știind că urma să fie agresată. Deși accept că nu ai jucat niciun rol activ în atac, responsabilitatea este egală, pentru că ai lăsat-o pe Caroline cu fața în jos în râu cât încă era în viață”.


Un atac înfiorător

Cadavrul lui Caroline a fost descoperit pe malul râului Leven, pe 25 august 1996. În timpul procesului, juriul a aflat că ea era „îndrăgostită” de O'Brien.

În seara crimei, stabiliseră să se întâlnească pe un pod peste râul Leven, la miezul nopții. A fost ucisă atunci într-un atac pe care procurorii l-au descris drept „oribil și violent”.

Caroline a fost lovită în cap de cel puțin 10 ori, suferind fracturi masive de craniu. Ancheta a stabilit că, cel mai probabil, era în viață după atac, însă a fost lăsată în apă.

Trupul ei a fost găsit de un trecător câteva ore mai târziu.

A fost lansată o anchetă, dar la vremea respectivă nu s-a aflat nimic. Cazul a fost redeschis pentru reexaminare în 2019, de o echipă specializată de investigații a Poliției Scoției.

Ofițerii au audiat din nou oamenii care locuiau pe o stradă din Renton, unde O'Brien, Kelly și Brand susțineau că au fost în noaptea crimei.

O vecină de la etaj a spus că a văzut patru persoane, inclusiv pe Kelly și iubita lui de atunci Sarah Jane O'Neill, decedată între timp, părăsind apartamentul înainte de miezul nopții. Kelly și O'Neill avuseseră grijă de doi copii și apoi li s-au alăturat lui O'Brien și prietenei lui, Brand.

Când au ieșit din casă, i-au luat cu ei și pe Archie Wilson, de 4 ani, și pe fratele lui mai mic, Jamie.

Această descoperire le-a permis ofițerilor să facă legătura cu ce i-a povestit Archie mamei sale a doua zi după ce Caroline a fost atacată. Acesta a spus că fusese la râu și că o văzuse luptă și o fată căzând în apă, însă la vremea respectivă povestea lui nu a fost luată în serios de nimeni.

Tatăl lui Caroline, William, și mama ei, Margaret McKeich, au fost în instanță la pronunțarea sentinței și s-au arătat mulțumiți că s-a făcut, în sfârșit,  „dreptate”.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă majoră într-o țară din Asia Centrală după ce 20 de persoane au fost ucise cu brutalitate. „Implicăm toate forțele”

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Atacul armat din Franța: suspectul care s-a predat nu era cunoscut de poliție, iar motivele sale pentru cele cinci crime rămân neclare

Prima vizită anunțată a lui Trump după alegeri: merge în Scoția să-și inaugureze terenul de golf

Partenerii noștri