Live

Mii de localnici au protestat la adresa ”turismului excesiv” în Mallorca: ”Paradisul vostru, coșmarul nostru”

Data publicării:
Protest la adresa turismului în exces în Mallorca. Foto: Profimedia Images

A venit rândul insulei Mallorca să-și vadă localnicii protestând la adresa turismului excesiv, ca în mai multe părți din Spania. Duminică, au fost câteva mii care au ieșit în stradă și au acuzat acest exces, spunând că numărul necontrolat de turiști a provocat scăderea salariilor, pierderea calității vieții, zgomot și creșterea prețului locuințelor, atât pentru închiriere, cât și pentru cumpărare. ”Raiul vostru e coșmarul nostru” a fost unul dintre sloganurile scandate de manifestanți.

O mișcare antiturism a cuprins Insulele Canare și Baleare - precum și Barcelona - în ultimele luni, localnicii susținând că oferta de locuințe este insuficientă și că prețurile sunt ridicate din cauza numărului mare de vizitatori, relatează Sky News.

Majorca primește aproximativ 14 milioane de vizitatori străini pe an.

Insula are mai puțin de un milion de rezidenți cu ”normă întreagă”.

Vor măsuri concrete pentru limitarea numărului de turiști

Turismul generează aproximativ 45% din PIB-ul insulei spaniole, însă localnicii solicită impunerea unor limite.

„Acum este momentul să spunem că este de ajuns. Vrem măsuri concrete pentru limitarea și scăderea numărului de turiști care vin și pentru îmbunătățirea bunăstării populației locale”, a declarat Pere Joan Feminia, purtător de cuvânt al platformei „Mai puțin turism, mai multă viață”, care a organizat mitingul.

Manifestanții au mărșăluit sub sloganul „Să schimbăm cursul - să punem limite turismului”, într-o acțiune la care s-au alăturat alte 110 organizații civice.

„De când trăim aici, am văzut ritmul în care a crescut turismul, într-un mod necontrolat și nesustenabil”, a declarat un protestatar.

Demonstrație în plin sezon turistic

Demonstrația din mijlocul sezonului turistic își propune să fie „un punct de cotitură, o lovitură pe masă și începutul acțiunilor și mobilizărilor pe cele patru insule, nu doar în Mallorca”, au explicat organizatorii.

Anul trecut, autoritatea aeroportuară AENA a declarat că plecările și sosirile pe aeroportul din Palma numai pentru luna iulie au crescut cu 5,9% față de aceeași lună din 2022, 4,3 milioane de persoane trecând prin aeroport. Acest lucru a însemnat că Palma a fost a treia cea mai populară destinație de vară din Spania, după Madrid și Barcelona.

Protest similar în Barcelona

La începutul acestei luni, un alt protest a avut loc în Barcelona, unde mii de oameni au manifestat, la rândul lor, împotriva impactului turismului excesiv. Aproximativ 3.000 de persoane din peste 140 de organizații au ieșit în stradă, stropind turiștii cu apă și strigând „turiștii să plece acasă”. Intrările în hoteluri și restaurante au fost închise în mod simbolic.

Aceștia au cerut să se ia măsuri înainte de un sezon estival despre care experții spun că va stabili noi recorduri în oraș și în regiunea mai largă a Cataloniei. Barcelona este cel mai vizitat oraș din Spania, primind 12 milioane de persoane pe an, dintre care multe sosesc prin intermediul navelor de croazieră.

Numărul tot mai mare de vizitatori pune presiune pe serviciile de sănătate, gestionarea deșeurilor, aprovizionarea cu apă și locuințe, în detrimentul rezidenților. Creșterea construcției de hoteluri și de locuințe pune în pericol siturile istorice, biodiversitatea și resursele naturale.

Recent, consiliul municipal a votat în favoarea majorării taxei de turism la 4 euro per persoană începând cu luna octombrie. Unul dintre cele mai presante efecte ale turismului excesiv în Spania este lipsa de locuințe și creșterea prețurilor chiriilor pentru rezidenți.

Localnicii din alte părți ale Spaniei au aceeași nemulțumire

Localnicii din Malaga și-au exprimat frustrarea la începutul acestui an, afișând în centrul orașului spaniol abțibilduri prin care le spuneau vizitatorilor ce cred locuitorii despre ei.

Orașul de pe Costa del Sol a fost mult timp o destinație populară pentru vizitatorii străini, datorită climei însorite și costului relativ scăzut al vieții. Însă, odată cu venirea nomazilor digitali, situația locuințelor a devenit critică.

Este o situație întâlnită în toată țara, unde proprietarii au evacuat rezidenții pe termen lung în favoarea turiștilor sau au crescut chiriile astfel încât doar nomazii digitali cu venituri mari să și le poată permite. Au avut loc proteste împotriva turismului excesiv în Spania, de la Ibiza la Malaga și Menorca.

”Insulele Canare se prăbușesc din punct de vedere social și ecologic”

Insulele Canare se confruntă cu o situație la fel de drastică. Activiștii spun că cele peste 10 milioane de vizitatori străini care își petrec vacanțele în fiecare an în arhipelag distrug viața în această zonă. Se spune că localnicii dorm în mașini și în peșteri din cauza creșterii prețurilor locuințelor.

O organizație locală a declarat că insulele „se prăbușesc din punct de vedere social și ecologic” sub această presiune, potrivit euronews.com.

Pe de altă parte, turismul este o afacere mare pentru Spania. Grupul de lobby pentru turism Exceltur a declarat că turismul a reprezentat 71% din creșterea reală a economiei spaniole anul trecut, iar consumul nerezidenților a reprezentat aproape o treime din creșterea de 2,5% a Spaniei în 2023, conform BBVA. Cu toate acestea, mulți localnici spanioli spun că nu culeg beneficiile.

Turismul excesiv nu a fost acuzat doar în Spania. Alte țări europene au instituit taxe pentru turiști, inclusiv Veneția, care a interzis, de asemenea, navelor de croazieră să intre în sistemul său de canale periclitat.

În Amsterdam, autoritățile și localnicii deopotrivă încearcă de luni întregi să încurajeze turiștii consumatori de alcool - majoritatea britanici - să stea deoparte. În Atena, primarul orașului a anunțat un studiu privind capacitatea turistică pentru a stabili limitele orașului și pentru a colecta date privind închirierile pe termen scurt și hotelurile.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Partenerii noștri