Live

McDonald’s pierde dreptul de a folosi denumirea „Big Mac” pentru burgerii de pui în UE, după un proces de 17 ani 

Data actualizării: Data publicării:
Multinaționala fast-food fondată în SUA și-a pierdut dreptul de a folosi numele „Big Mac” în UE pentru burgerii de pui. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O hotărâre a Curții Europene de Justiție pune capăt unei lupte juridice de 17 ani între lanțul irlandez Supermac’s și rivalul global McDonald’s pentru utilizarea mărcii „Big Mac” pentru burgerii de pui.

Multinaționala fast-food fondată în SUA și-a pierdut dreptul de a folosi numele „Big Mac” în UE pentru burgerii de pui, informează The Guardian.

Decizia Curții Europene de Justiție (CEJ) pune capăt unei lupte juridice maraton de 17 ani a operatorului irlandez Supermac împotriva rivalului său global. Un purtător de cuvânt al Supermac a spus că lanțul are, de asemenea, un caz similar pe rol în Marea Britanie, care, dacă va avea succes, ar putea duce la o extindere pe piața britanică.

Lupta legală a început în 2007, când Supermac a încercat să-și înregistreze numele în UE ca marcă comercială pentru restaurante, cu scopul de a se muta în restul Europei, determinând McDonald’s să se opună cererii Supermac’s pentru nume și logo.

McDonald’s a susținut că numele era prea asemănător cu burgerii Big Mac și ar provoca confuzie în rândul clienților, câștigând o victorie parțială în 2016, când Supermac’s a primit marca comercială pentru numele restaurantului său, dar nu pentru multe alimente și băuturi.

În anul următor, lanțul irlandez fondat în 1978 în Ballinasloe, Galway, a depus o cerere la Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) pentru a pune capăt utilizării exclusive a termenului „Big Mac” de către McDonald’s.

Acesta a susținut că marca nu a fost utilizată cu adevărat în UE și a acuzat McDonald's că vrea să „intimideze, înregistrând nume de mărci care sunt pur și simplu puse deoparte pentru a fi utilizate împotriva viitorilor concurenți”.

EUIPO a susținut parțial cazul lui Supermac în 2019, iar miercuri CEJ a dat decizia în favoarea acesteia, de a elimina „Big Mac” ca denumire comercială de restaurant și de a opri gigantul de a-l folosi pe produse de pasăre.

CEJ spune că „McDonald's nu a dovedit că marca în litigiu a fost utilizată în mod real în ceea ce privește produsele „sandvișuri cu pui”, „mâncăruri preparate din produse din carne de pasăre” și „serviciile prestate sau asociate cu operarea restaurantelor și a altor unități sau facilități angajate în furnizarea de alimente și băuturi preparate pentru consum și pentru facilități de transport”.

Un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat că „decizia instanței UE nu ne afectează dreptul de a folosi marca „Big Mac”. Big Mac-ul nostru iconic este iubit de clienții din toată Europa și suntem încântați să continuăm să servim cu mândrie comunitățile locale, așa cum am făcut-o de zeci de ani.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele UE trebuie să aplice mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu, avertizează Borrell. „Nu e nimic antisemit”

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Partenerii noștri