Lovitura pe care Iranul o primește din partea francezilor
Gigantul fracez TOTAL, din industria petrolului, s-a dezangajat în mod oficial din proiectele de investiţii de miliarde de dolari pe care le derulează în Iran. Anunţul a fost făcut de ministrul iranian al petrolului.
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Rețeaua româno-bulgară care a păgubit SUA cu 1 milion de dolari a fost prinsă. Cum acționau
Armata Română a publicat proiectul de lege pentru achiziția de avioane F-35. Când vor fi scoase F-16 din dotarea Forțelor Aeriene
Zeci de coloniști israelieni au incendiat case și mașini într-un sat de palestinieni din Cisiordania. Un om a murit. Reacția SUA
Trump o atacă pe Kamala la întâlnirea cu Netanyahu: „Nu știu cum ar putea cineva care este evreu să voteze cu ea”
Francezii susţin că vor pune punct acordului privind dezvoltarea zăcământului de gaze South Pars, investiţie care se ridică la 4,8 miliarde de dolari. Câmpul are, potrivit specialiștilor, cele mai mari rezerve de gaz din lume.
Este o consecinţă a sancţiunilor anunţate de Statele Unite împotriva Iranului, dar şi împotriva companiilor europene care continuă să facă afaceri în această ţară, măsuri anunţate imediat după retragerea din acordul nuclear. Americanii au oferit companiilor o perioadă de până la 6 luni să se retragă din Iran. Următoarea rundă de sancţiuni, care vizează sectorul petrolier şi pe cel bancar, intră în vigoare în noiembrie.
China, Franţa, Rusia, Marea Britanie si Germania încă sunt parte din acordul nuclear cu Iranul, dar înţelegerea este una fragilă. Europenii s-au declarat de acord să salveze acest text, dar de frica sancţiunilor americane, multe firme se retrag din Iran. Constructorii auto Peugeot-Citroen, Renault şi Daimler, dar şi Deutsche Bahn şi Deutsche Telekom au anunţat că fie îşi vor suspenda, fie vor abandona planurile de investiţii.
Washingtonul insistă că singura soluţie pentru a renunţa la sancţiuni ar fi negocierea unui alt acord, după condiţiile impuse de Trump. Dar Teheranul a spus că nu va accepta aşa ceva.
Din aprilie şi până acum, moneda naţională a Iranului, rialul, a pierdut aproximativ jumătate din valoare, din cauza efectelor negative produse de sancţiunile impuse de Statele Unite.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News