Live

Galerie Foto La ce erau folosite simbolurile misterioase descoperite în deșertul din Qatar. „Nu mai pot fi găsite niciunde altundeva”

Data publicării:
Colaj capturi foto: Twitter / @gomosafer, Facebook / Bahrani History

Într-un colț izolat și expus vântului care bate dinspre coasta de nord-est a Qatarului, printre dunele de nisip din deșertul pustiu, se găsește Al Jassasiya - cel mai mare sit de artă rupestră din această țară din Golful Persic, scrie CNN.

Aici, oamenii care trăiau cu multe secole în urmă au sculptat în rocile calcaroase care se ridică deasupra păturii de nisip simboluri, modele decorative și obiecte pe care le puteau observa în mediul înconjurător.

În total, arheologii au găsit în jur de 900 de sculpturi în rocă - petroglife - în Al Jassasiya. Cele mai multe sunt niște găuri misterioase aranjate în diverse moduri pentru a forma rânduri sau rozete, dar și reprezentări artistice ale bărcilor de pescuit văzute de sus sau din profil, printre alte simboluri și semne.

„Cu toate că arta rupestră este întâlnită des în Peninsula Arabică, unele din sculpturile din Al Jassasiya sunt unice și nu mai pot fi găsite niciunde altundeva”, a spus Ferhan Sakal, șeful excavărilor și a administrării siturilor de la Muzeul Qatar, referindu-se la petroglifele în care apar vase de pescuit văzute din perspectiva unei păsări.

„Aceste sculpturi prezintă un nivel înalt de creativitate și observație din partea artiștilor care le-au făcut”, a explicat Sakal. Ele demonstrează și că sculptorii aveau capacitatea de gândire abstractă, întrucât ei nu aveau cum să își privească bărcile de la așa mare înălțime.

Există în jur de 12 situri importante de petroglife în Qatar care se găsesc în special de-a lungul coastei.

Jocuri antice, ritualuri de prezicere a viitorului sau sisteme de calcul al timpului

Cele mai proeminente modele sculptate în rocă sunt cele în care apar două rânduri paralele cu câte șapte găuri fiecare folosite, probabil, pentru jocul de mancala - un joc popular în mai multe regiuni din lume încă din antichitate și în care doi jucători aruncă un număr par sau impar de pietricele în aceste adâncituri.

Alții critică această teorie și spun că găurile sculptate erau folosite în ritualurile de prezicere a viitorului, pentru a sorta și depozita perlele sau pentru un sistem de calcul al timpului și al mareelor.

„Bărcile jucau un rol important în credințele popoarelor antice care le vedeau ca pe niște instrumente simbolice de transport din lumea asta în următoarea”, au explicat Frances Gillespie și Faisal Abdulla Al-Naimi, autorii cărții „Ascuns în nisipuri: Descoperind trecutul Qatarului”.

Babilonienii și egiptenii antici credeau că persoanele decedate ajung în lumea de apoi pe o barcă, iar grecii antici aveau mituri care îl descriau pe Charon transportând sufletele morților în lumea de dincolo pe râul Styx.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia dezminte că Hamas și-ar fi mutat biroul politic din Qatar pe teritoriul său

O sculptură cumpărată cu 6 dolari, care ținea deschisă ușa unei magazii, s-ar putea vinde cu 3,2 milioane de dolari

Qatar confirmă că și-a suspendat medierea între Israel și Hamas pentru încetarea focului în Fâșia Gaza

Locuitorii Qatarului au votat cu 90% un referendum pentru suprimarea alegerilor legislative

Partenerii noștri