Japonezii încep primele teste cu un viitor „lift” spațial
Japonia va face în 11 septembrie primul test al ascensorului spaţial pe care-l construieşte în scopul transportării materialelor şi oamenilor de pe Pământ pe Staţia Spaţială Internaţională, informează News.ro.
A fost inventată lingura care schimbă gustul mâncării
Cutremurul din Japonia a lărgit cu 175 de metri linia de coastă a peninsulei Noto
Avion de pasageri în flăcări pe aeroportul din Tokyo
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 1 octombrie
Imagini virale cu japonezii care sărbătoresc în stradă victoria de la Cupa Mondială
SUA și Coreea de Sud, replică pentru Phenian
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei
Românii sunt campioni la darul de nuntă
Vizita lui Shinzo Abe la București, o amintire stânjenitoare
O echipă formată din oameni de ştiinţă din cadrul mai multor instituţii japoneze va iniţia peste doar câteva zile primul test al liftului spaţial pe care Japonia speră să-l poată folosi ca o alternativă la transportul cu rachetele dintre planeta noastră şi orbita acesteia.
Liftul spaţial este descris de cercetători ca o maşină care se va deplasa pe un cablu care face legătura între Pământ şi Staţia Spaţială Internaţională, transportând atât resursele necesare vieţii în spaţiu şi experimentelor ştiinţifice, cât și oameni.
Primul test va viza transportarea unui container. Acesta va fi însoţit de doi sateliţi cubici cu latura de 10 centimetri, ce vor fi folosiţi pentru a monitoriza telemetria transportului şi a transmite imagini.
Containerul şi cei doi sateliţi însoţitori vor pleca la 11 septembrie de la Centrul Spaţial Tanegashima având ca destinaţie Staţia Spaţială Internaţională.
Oamenii de ştiinţă vor să vadă cum face faţă ascensorul, cablul şi echipamentul auxiliar condiţiilor din spaţiu, razelor cosmice, meteoriţilor şi, nu în ultimul rând, deşeurilor spaţiale rămase în urma altor misiuni umane în spaţiu.
Liftul spaţial ar urma să se deplaseze cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, iar o călătorie până la Staţia Spaţială Internaţională va dura 8 zile.
Japonezii spun, însă, că acesta va fi mai sigur şi mai ieftin decât transportul cu racheta. Costul mediu al unui kilogram transportat cu racheta este de 22.000 de dolari. În cazul liftului spaţial, acesta va scădea la 200 de dolari.
Consultantul tehnic al proiectului, gigantul japonez Obayashi, mai este implicat într-un proiect similar – propriul lift spaţial – care va fi gata până în 2050.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News